Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Foto: Hasse Holmberg / TT

Uppror: Förskolan är ett sjunkande skepp

En ensam barnskötare med ansvar för 19 barn, verksamhet som liknar förvaring och stressrelaterade sjukskrivningar. Genom 1 500 självupplevda berättelser om vardagen i den svenska förskolan hoppas Förskoleupproret kunna åstadkomma förändring.

Nyheter · Publicerad 08:00, 21 mar 2018

I måndags släpptes de 1 500 berättelser som samlats in under #pressatläge där förskolechefer, förskollärare, barnskötare och vårdnadshavare uppmanats att berätta om sina erfarenheter om den svenska förskolan.

Bakom initiativet står gruppen Förskoleupproret som arbetar för bättre villkor för anställda och barn i förskolan och som på kort tid samlat 19 000 medlemmar.

Samtliga berättelser vittnar om hur förskolan "håller på att falla sönder" och där många liknar förskolan vid "ett sjunkande skepp".

En barnskötare i Borås berättar om när hon blev ensam med 19 barn då två kollegor blev akut magsjuka, andra skriver om omfattande stressrelaterade hälsoproblem bland personalen, barn som är ledsna och en verksamhet som alltmer liknar förvaring.

– Vi hoppas att #pressatläge ska fungera som en väckarklocka och leda till blocköverskridande satsningar på förskolan, säger Katrin Nörthen, legitimerad förskollärare och en av dem som tog initiativet till att samla in berättelserna.

I måndags överlämnades berättelserna till Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och till Tobias Baudin, ordförande för Kommunal. Någon gång den närmsta tiden ska representanter för Förskoleupproret även träffa utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) för att överlämna vittnesmålen.

Katrin Nörthen säger att förskolans personal inte tagits på allvar när de berättat om hur det fungerar i vardagen ute på landets förskolor.

– Det har tidigare uppfattats som gnäll och det är oförskämt att kalla en hel yrkeskår för gnälliga. Men nu har vi gått samman och sagt att det här inte kan fortsätta. Det här är allvar och baserat på verklig kunskap, säger hon.

Vi hoppas att #pressatläge ska fungera som en väckarklocka och leda till blocköverskridande satsningar på förskolan.

Förskoleupproret

Förskoleupproret startades i november 2013 som en Facebookgrupp av några pedagoger i förskolan. Gruppen växte snabbt och har nu knappt 19 000 medlemmar.

Gruppen arbetar för bättre förutsättningar i förskolan för både barn och pedagoger.

Gruppen arbetar bland annat för mindre förskolegrupper och högre personaltäthet, resurser till barn med särskilda behov, fortbildning och kurser på arbetstid för personalen, ökad lön och färre kringuppgifter för personalen.

Källa: Förskoleupproret

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier