Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Foto: Hasse Holmberg / TT

Uppror: Förskolan är ett sjunkande skepp

En ensam barnskötare med ansvar för 19 barn, verksamhet som liknar förvaring och stressrelaterade sjukskrivningar. Genom 1 500 självupplevda berättelser om vardagen i den svenska förskolan hoppas Förskoleupproret kunna åstadkomma förändring.

Nyheter · Publicerad 08:00, 21 mar 2018

I måndags släpptes de 1 500 berättelser som samlats in under #pressatläge där förskolechefer, förskollärare, barnskötare och vårdnadshavare uppmanats att berätta om sina erfarenheter om den svenska förskolan.

Bakom initiativet står gruppen Förskoleupproret som arbetar för bättre villkor för anställda och barn i förskolan och som på kort tid samlat 19 000 medlemmar.

Samtliga berättelser vittnar om hur förskolan "håller på att falla sönder" och där många liknar förskolan vid "ett sjunkande skepp".

En barnskötare i Borås berättar om när hon blev ensam med 19 barn då två kollegor blev akut magsjuka, andra skriver om omfattande stressrelaterade hälsoproblem bland personalen, barn som är ledsna och en verksamhet som alltmer liknar förvaring.

– Vi hoppas att #pressatläge ska fungera som en väckarklocka och leda till blocköverskridande satsningar på förskolan, säger Katrin Nörthen, legitimerad förskollärare och en av dem som tog initiativet till att samla in berättelserna.

I måndags överlämnades berättelserna till Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och till Tobias Baudin, ordförande för Kommunal. Någon gång den närmsta tiden ska representanter för Förskoleupproret även träffa utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) för att överlämna vittnesmålen.

Katrin Nörthen säger att förskolans personal inte tagits på allvar när de berättat om hur det fungerar i vardagen ute på landets förskolor.

– Det har tidigare uppfattats som gnäll och det är oförskämt att kalla en hel yrkeskår för gnälliga. Men nu har vi gått samman och sagt att det här inte kan fortsätta. Det här är allvar och baserat på verklig kunskap, säger hon.

Vi hoppas att #pressatläge ska fungera som en väckarklocka och leda till blocköverskridande satsningar på förskolan.

Förskoleupproret

Förskoleupproret startades i november 2013 som en Facebookgrupp av några pedagoger i förskolan. Gruppen växte snabbt och har nu knappt 19 000 medlemmar.

Gruppen arbetar för bättre förutsättningar i förskolan för både barn och pedagoger.

Gruppen arbetar bland annat för mindre förskolegrupper och högre personaltäthet, resurser till barn med särskilda behov, fortbildning och kurser på arbetstid för personalen, ökad lön och färre kringuppgifter för personalen.

Källa: Förskoleupproret

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier