Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Upprop: ”Fira nattvarden hemma på skärtorsdagen”

Påsk 2020 blir en högtid som vi uppmanas fira i så stor avskildhet som möjligt. Huskvarnapastorn Hans Jansson tillhör dem som uppmanar till nattvardsfirande i respektive hem under skärtorsdagen.

– Tillsammans kan vi forma ett stort firande av Jesu seger på korset, säger han.

Nyheter · Publicerad 13:43, 9 apr 2020

Det i dag så flitigt använda ordet ”karantän” betyder ursprungligen ”fyrtio dagar”, vilket är samma tid som fastan före påsken varar. Pastorn Hans Jansson berättar att han har studerat påsken ur ett historiskt perspektivet och förundrats över paralleller mellan då och nu. Även under den ursprungliga judiska påsken – som beskrivs i Andra Mosebok – satt människor i karantän med mörker och död utanför dörren, påpekar han.

Hans Jansson menar att historien lär oss att Gud har full kontroll, även när det ser ut att vara bortom kontroll. Inte bara den gammaltestamentliga påsken, utan även Jesu död på korset, visar detta, enligt Jansson.

– Under en stund såg nederlaget ut att vara ett faktum. Men Gud lät välsignelse, godhet och liv springa fram ur det onda och destruktiva som drabbade Jesus, säger han.

Huskvarnapastorn tror att Gud önskar att hans folk ska vara ”på hugget” framöver. Tiden just nu kan spillas på frustration över alla begränsningar, men man kan i stället göra valet att söka Gud på ett djupare sätt, menar han och delar med sig av en profetisk hälsning som han nyligen fick av en bekant.

– Den handlade om att bakom en ridå fanns en orkester, tränad och beredd att köra. Gud vill förbereda oss för en ny tid.

Nu ser det, enligt Jansson, ut som om hela jorden håller på att förvandlas till ett bönehus. Beteckningen ”stilla veckan” har sällan varit mer relevant än i år, menar han.

– Det är även förunderligt att den judiska och kristna påsken synkroniserar i år.

Tanken om nattvardsfirande i många hem runt om i landet handlar om att skapa den gemenskap kring Jesu försoningsverk som är möjlig i denna tid.

– Många är ensamma, på något sätt kan vi känna gemenskap i all enkelhet, säger Hans Jansson och föreslår att man firar nattvarden en tid som passar en själv under skärtorsdagen.

Det är angeläget att vi firar påsk med Jesus i centrum, även om firandet blir annorlunda i år, betonar han.

– Påskens budskap är alltid lika aktuellt. Kristus är uppstånden.

Under en stund såg nederlaget ut att vara ett faktum. Men Gud lät välsignelse, godhet och liv springa fram ur det onda och destruktiva som drabbade Jesus.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48