Församling

Uppmaning till kyrkor: Lyft fram människo­värdet på ”Livets söndag”

Initiativet till att uppmärksamma livets söndag togs runt millenieskiftet av katolska kyrkans biskop Anders Arborelius. Nu uppmärksammas den i många olika samfund.

Abort och aktiv dödshjälp. Det är frågor som berör människovärdet, vilket församlingar uppmuntras att lyfta fram på söndag, tredje advent, då Livets söndag infaller.

– Det här kan vara en välkommen möjlighet för församlingar att just denna dag betona glädjen och tack­samheten över livet, säger Cecilia Björfjell-Klingberg från organisa­tionen Människovärde.

Publicerad Uppdaterad

Det finns datum för diverse företeelser; alla hjärtans dag, kanelbullens dag och aborträttsdagen för att nämna några exempel. Så hålls också sedan flera år Livets söndag den tredje advent. 

– Denna dag är ett unikt tillfälle för församlingar och enskilda att tala om livet och människovärdet och att verka för en ökad respekt för människolivets unika och okränkbara värde, säger Cecilia Björfjell-Klingberg verksamhetsledare för organisationen Människovärde.

Organisationen vilar på idén att allt mänskligt liv är lika mycket värt, från befruktningen fram till en naturlig död, och att människan har ett värde oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället.

”I vårt sekulära samhälle bestäms människovärdet ofta av hur önskad eller produktiv en individ är. Men Bibelns budskap är tydligt med att varje människa har ett unikt och okränkbart värde som inte påverkas av ålder, kön, hälsotillstånd eller andra personliga egenskaper”, står det på organisationens hemsida där det finns förslag till predikningar men även annan information om Livets söndag.

Cecilia Björfjell-Klingberg

Cecilia Björfjell-Klingberg önskar att söndagen ska bli en stor och viktig dag för alla kyrkor och samfund i Sverige. Själv kommer hon att finnas med på Livets Ord i Uppsala med ett informationsbord.

Det var runt millennieskiftet som initiativet till firandet av Livets söndag togs av katolska kyrkans biskop Anders Arborelius. Sedan dess har söndagen firats i kyrkor inom de flesta kristna samfund i Sverige.

– Nu önskar vi bara att ännu fler uppmärksammar denna dag, säger Cecilia Björfjell-Klinberg till sist.

 

Powered by Labrador CMS