Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Upploppen väcker ilska och krav på handling

Attackerna på poliser under påskhelgen fördöms kraftfullt. Polisen behöver mer pengar redan i år, enligt flera oppositionspartier.

– Det här är Socialdemokraternas största misslyckande, säger Moderaternas talesperson Elisabeth Svantesson.

Nyheter · Publicerad 19:00, 20 apr 2022

Regeringen presenterade på tisdagen sin vårändringsbudget där det framgår hur mycket pengar myndigheter, kommuner och andra aktörer har att röra sig med.

När oppositionen skulle kommentera budgeten inledde flera med att adressera påskhelgens upplopp i flera svenska städer.

– Jag tror att väldigt många av oss blev enormt upprörda och arga den här helgen – arga för att poliser som skyddar oss och vår demokrati utsattes för brutalt våld, som uppenbart var till för att döda, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.

Polismyndigheten får ytterligare två miljoner kronor i regeringens budget, vilket innebär en total utgiftsram på 33,8 miljarder kronor.

Myndigheten begärde 32,7 miljarder i sitt budgetunderlag för 2022. De kommande två åren bedömer dock myndigheten att anslagen behöver öka till 35 och 37,6 miljarder.

Trots att polisen får de medel de begärt vill SD satsa mer. Bara en av de polisbussar som brann i helgen kostar fullt utrustad två miljoner kronor, bedömer partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

– Det här är ju kaffepengar i en statsbudget, säger han.

Hade han fått bestämma hade han tagit hela regeringens satsning på nästan fyra miljarder kronor på elbilar och lagt på polisen.

– Den inre tryggheten är en otroligt viktig fråga till nästa val. Det kommer bli extremt högt prioriterat inpå nästan mandatperiod och i de förhandlingar som ska ske efter valet, säger han.

Även Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson vill se mer pengar till polisen redan i år.

– I den situation vi har, där regeringen abdikerar från sitt ansvar och inte skjuter till nya pengar till skola och rättsväsende, så är det mycket allvarligt.

Även KD anklagar regeringen för att vara passiv.

– Att inte ge förutsättningar för polisen att klara sina uppgifter är ett av regeringens stora strukturella misslyckanden, säger partiets talesperson Jakob Forssmed.

Statsminister Magdalena Andersson (S) fördömer upploppen.

– Det är fruktansvärda bilder som vi har sett från de här städerna, och jag har såklart tänkt väldigt mycket på de poliser som nu har blivit skadade, säger hon

Hur ser du på ditt ansvar och regeringens ansvar för att det har blivit så?

– Det är otroligt viktigt att kraftfullt agera för att stoppa de gängkriminella i Sverige. Därför har regeringen anställt fler poliser och skärpt en lång rad straff. Vi ser också fler gängkriminella som sitter i fängelse, men det är uppenbart att vi ska fortsätta anställa poliser och fortsätta skärpa straffen.

Elisabeth Svantesson hoppas nu att förhandlingar med andra partier leder till ett samlat motförslag till regeringens budget.

– Det här är Socialdemokraternas allra största misslyckande, att staten inte lyckats att skydda medborgarna och skapa ett lugnt och tryggt samhälle.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00