Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Uppgifter: Judehat ropades ut under upploppet i Malmö

Antisemitiska slagord ropades ut under de våldsamma protesterna som skakade Malmö i helgen. Upploppen var en reaktion på en antimuslimsk manifestation där en koranbränning ägde rum.

I Stadionkyrkan i Malmö bad man för situationen i söndags.

Nyheter · Publicerad 16:08, 31 aug 2020

Fredagens bränning av Koranen retade upp en större skara människor som på fredagen valde att samlas i Malmöstadsdelen Rosengård. Det blev en protest som snabbt urartade.

– Vi utreder våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon, våld mot tjänsteman och sedan har det varit ett tjugotal bränder på olika platser, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region Syd, till Svenska Dagbladet.

Även antisemitiska slagord ska ha ropats under oroligheterna. Polisen har meddelat att man avser att utreda dessa händelser, som kan komma att rubriceras som ”hets mot folkgrupp”.

Ett videoklipp från upploppen i Malmö uppges visa att det var grov antisemitism som förekom:

”Kom ihåg khaybar, å judar! Mohammeds svärd återkommer!”, ropar personer, enligt debattören Luai Ahmed som gjort en översättning av arabiskan som hörs i videoklippet.

Enligt Judiska Centralrådet var Khaybar en plats där judar mördades av Muhammed och hans följare år 628, och slagorden tolkas som uppmaning ”till mord och utrensning av judar”, skriver rådet på sin webbplats.

– Kommer det inte in en polisanmälan så gör vi det på eget initiativ, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd, till Kvällsposten.

I Equmeniaförsamlingen Stadion­kyrkan samlades man i bön för situationen under söndagens gudstjänst.

– Vi bad för att livet i Malmö ska vara en möjlighet för alla människor, berättar Bengt Cederblad för Världen idag.

– Det är djupt olyckligt att bränna skrifter som är heliga för andra människor, det är viktigt att vi som kristna tar kraftigt avstånd från sådant, menar han.

Under söndagen rapporterades lugnet ha återvänt till Malmö och Rosengård.

– Det känns väldigt positivt eftersom vi känner att vi fått stöd från Rosengårdsborna, som vi värnar om. Här finns många goda krafter och många som bor här var ute tidigt i morse för att röja upp och hjälpa till, säger Ewa-Gun Westford till TT.

Även i Ronneby i Blekinge var det oroligt under den gångna helgen. Ett stort gäng ungdomar eldade däck för att sedan kasta sten mot blåljuspersonal och skyltfönster, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Det här var ett riktat angrepp mot oss, det är ganska svårt att ta in, säger Pär Johnsson, avdelningschef på Ronnebys räddningstjänst, till Blekinge Läns Tidning.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier