En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Uppgifter: Judehat ropades ut under upploppet i Malmö

Antisemitiska slagord ropades ut under de våldsamma protesterna som skakade Malmö i helgen. Upploppen var en reaktion på en antimuslimsk manifestation där en koranbränning ägde rum.

I Stadionkyrkan i Malmö bad man för situationen i söndags.

Nyheter · Publicerad 16:08, 31 aug 2020

Fredagens bränning av Koranen retade upp en större skara människor som på fredagen valde att samlas i Malmöstadsdelen Rosengård. Det blev en protest som snabbt urartade.

– Vi utreder våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon, våld mot tjänsteman och sedan har det varit ett tjugotal bränder på olika platser, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region Syd, till Svenska Dagbladet.

Även antisemitiska slagord ska ha ropats under oroligheterna. Polisen har meddelat att man avser att utreda dessa händelser, som kan komma att rubriceras som ”hets mot folkgrupp”.

Ett videoklipp från upploppen i Malmö uppges visa att det var grov antisemitism som förekom:

”Kom ihåg khaybar, å judar! Mohammeds svärd återkommer!”, ropar personer, enligt debattören Luai Ahmed som gjort en översättning av arabiskan som hörs i videoklippet.

Enligt Judiska Centralrådet var Khaybar en plats där judar mördades av Muhammed och hans följare år 628, och slagorden tolkas som uppmaning ”till mord och utrensning av judar”, skriver rådet på sin webbplats.

– Kommer det inte in en polisanmälan så gör vi det på eget initiativ, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd, till Kvällsposten.

I Equmeniaförsamlingen Stadion­kyrkan samlades man i bön för situationen under söndagens gudstjänst.

– Vi bad för att livet i Malmö ska vara en möjlighet för alla människor, berättar Bengt Cederblad för Världen idag.

– Det är djupt olyckligt att bränna skrifter som är heliga för andra människor, det är viktigt att vi som kristna tar kraftigt avstånd från sådant, menar han.

Under söndagen rapporterades lugnet ha återvänt till Malmö och Rosengård.

– Det känns väldigt positivt eftersom vi känner att vi fått stöd från Rosengårdsborna, som vi värnar om. Här finns många goda krafter och många som bor här var ute tidigt i morse för att röja upp och hjälpa till, säger Ewa-Gun Westford till TT.

Även i Ronneby i Blekinge var det oroligt under den gångna helgen. Ett stort gäng ungdomar eldade däck för att sedan kasta sten mot blåljuspersonal och skyltfönster, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Det här var ett riktat angrepp mot oss, det är ganska svårt att ta in, säger Pär Johnsson, avdelningschef på Ronnebys räddningstjänst, till Blekinge Läns Tidning.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier