Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Uppgifter: Judehat ropades ut under upploppet i Malmö

Antisemitiska slagord ropades ut under de våldsamma protesterna som skakade Malmö i helgen. Upploppen var en reaktion på en antimuslimsk manifestation där en koranbränning ägde rum.

I Stadionkyrkan i Malmö bad man för situationen i söndags.

Nyheter · Publicerad 16:08, 31 aug 2020

Fredagens bränning av Koranen retade upp en större skara människor som på fredagen valde att samlas i Malmöstadsdelen Rosengård. Det blev en protest som snabbt urartade.

– Vi utreder våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon, våld mot tjänsteman och sedan har det varit ett tjugotal bränder på olika platser, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region Syd, till Svenska Dagbladet.

Även antisemitiska slagord ska ha ropats under oroligheterna. Polisen har meddelat att man avser att utreda dessa händelser, som kan komma att rubriceras som ”hets mot folkgrupp”.

Ett videoklipp från upploppen i Malmö uppges visa att det var grov antisemitism som förekom:

”Kom ihåg khaybar, å judar! Mohammeds svärd återkommer!”, ropar personer, enligt debattören Luai Ahmed som gjort en översättning av arabiskan som hörs i videoklippet.

Enligt Judiska Centralrådet var Khaybar en plats där judar mördades av Muhammed och hans följare år 628, och slagorden tolkas som uppmaning ”till mord och utrensning av judar”, skriver rådet på sin webbplats.

– Kommer det inte in en polisanmälan så gör vi det på eget initiativ, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd, till Kvällsposten.

I Equmeniaförsamlingen Stadion­kyrkan samlades man i bön för situationen under söndagens gudstjänst.

– Vi bad för att livet i Malmö ska vara en möjlighet för alla människor, berättar Bengt Cederblad för Världen idag.

– Det är djupt olyckligt att bränna skrifter som är heliga för andra människor, det är viktigt att vi som kristna tar kraftigt avstånd från sådant, menar han.

Under söndagen rapporterades lugnet ha återvänt till Malmö och Rosengård.

– Det känns väldigt positivt eftersom vi känner att vi fått stöd från Rosengårdsborna, som vi värnar om. Här finns många goda krafter och många som bor här var ute tidigt i morse för att röja upp och hjälpa till, säger Ewa-Gun Westford till TT.

Även i Ronneby i Blekinge var det oroligt under den gångna helgen. Ett stort gäng ungdomar eldade däck för att sedan kasta sten mot blåljuspersonal och skyltfönster, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Det här var ett riktat angrepp mot oss, det är ganska svårt att ta in, säger Pär Johnsson, avdelningschef på Ronnebys räddningstjänst, till Blekinge Läns Tidning.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier