Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Uppgift: Egyptier vill bränna Torahn vid Israels ambassad

Efter den uppmärksammade koranbränningen i Stockholm har nu Khaled El-Hawari, egyptisk författare som bor i Sverige, ansökt om att få bränna en torah vid Israels svenska ambassad, enligt en arabisk nyhetssajt.

”Alltid blir det judarna som får skulden förr eller senare”, skriver Petra Kahn Nord, Sverigerepresentant i World Jewish Congress, på Twitter.

Nyheter · Publicerad 13:00, 26 jan 2023

Det är den arabiska nyhets- och opinionssajten Rai al-Youm som uppger att den egyptiske författaren och debattören El-Hawari, som bor i Sverige, ska ha lämnat in en ansökan om att få bränna judarnas heliga skrift Torahn vid en demonstration i närheten av Israels ambassad.

Ansökan ska vara ett svar på koranbränningen av danske Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad som väckt stor uppståndelse i den muslimska världen.

Aron Verständig, tidigare ordförande i Judiska centralrådet, framhåller den bristande logiken i aktionen.

”En dansk-svensk politiker bränner Koranen utanför turkiska ambassaden i Stockholm. Turkiet jämför det med Kristallnatten och en egyptisk författare vill bränna Torahn”, skriver han på Twitter.

”På något vänster blir det alltid judarnas fel”, skriver studenten Daniel Leviathan i samma forum.

Petra Kahn Nord, Sverigerepresentant i World Jewish Congress, är inne på samma spår.

”Alltid blir det judarna som får skulden förr eller senare”, skriver hon på Twitter.

Även bland muslimska debattörer kritiseras initiativet.

”Förkastligt”, twittrar Ahmadiyyamuslimske imamen Kashif Virk om El-Hawaris ansökan.

Det har på sociala medier också uppstått en sidodiskussion om huruvida El-Hawari tänkt sig att bränna en äkta torah, som ska vara handskriven och framtagen enligt särskilda procedurer. En sådan kan kosta från en kvarts miljon kronor och uppåt. Flera tror dock att han planerar att använda sig av ett Gamla testamente.

Det är i skrivande stund oklart om aktionen får polisens tillstånd och i så fall när demonstrationen kan bli av.

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00