Människor i Iran som lämnat islam för kristen tro tas in för att förhöras. Det berättade Mahmoud Alavi öppet i samband med det shiamuslimska mötet, rapporterar religionsfrihetsorganisationen Article Eighteen.
Förhören är ett tydligt brott mot iransk lag som slår fast att ingen ska diskrimineras på grund av sin tro. Tidigare har Iran konsekvent nekat till att människor i landet alls lämnar islam för kristen tro. Konvertiter har i stället beskrivits som västerländska agenter som tränats för att destabilisera landets säkerhet.
Men i sitt anförande medgav Alavi nu att de som kommer till Kristus är ”vanliga människor”, att det ofta handlar om ”hela familjer” och att konvertiterna i förhör berättar att de söker ”en tro som ger frid”.
Dessa uttalanden representerar, enligt Article Eighteen, ett historiskt skifte i hur iranska politiska företrädare talar om det egna landet och om medborgare som lämnar islam. Att dessa saker nu sägs öppet kan vara ett tecken på att den religiösa och politiska eliten känner sig allt mer pressade av den växande underjordiska kyrkan, och samtidigt att de är mycket angelägna att försöka stoppa tillväxten.
Open Doors i USA hänvisar dessutom till uttalanden från ledande islamska företrädare i Iran som också oroas över att många unga nu blir kristna.
”Rapporter från våra medarbetare inne i det stängda landet visar hur Gud använder trofastheten hos modiga troende för att utbreda sitt rike”, skriver Open Doors på sin webbplats.
1979 räknade man med att det fanns omkring 500 kända kristna i Iran som kommit från en muslimsk bakgrund. I dag är det mellan en halv och en miljon.
Enligt Elam Ministries, en organisation som grundats av iranska kyrkoledare, har fler iranier blivit kristna de senaste 20 åren än de tidigare 1300 åren sedan islam kom till Iran. Landet tros nu ha en av de snabbaste växande evangeliska kyrkorna i hela världen.
Samtidigt tilltar alltså förföljelsen av Irans kristna och Open doors manar till bön om beskydd och uthållighet för Jesustroende i landet.