Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Unikt: Teologisk högskola hade temadag om abort

Skandinavisk teologisk högskola höll på tisdagen en särskild temadag om abort. På plats var bland annat Maria Ludvigsson från Svenska Dagbladet. – Under de sex timmar vårt seminarium pågår, genomförs i snitt 75 aborter i Sverige, sade Torbjörn Aronson under sitt föredrag.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 mar 2020

Till temadagen med titeln ”När börjar livet?” hade STH samlat en imponerande mängd experter med olika infallsvinklar på ämnet. Experterna höll var sitt föredrag innan dagen avslutades med en paneldebatt.

Idéhistorikern Per Landgren, som är knuten till ett universitet i Oxford, tog upp olika filosofiska tankemodeller i sitt anförande. Anitha Risberg, doktor i medicinsk vetenskap med inriktning fysiologi samt universitetslektor vid Luleå Tekniska universitet, berättade om själva befruktningen. Lennart Sacrédeus, politiker och före detta Europaparlamentariker, berättade om situationen i andra länder.

– I Tyskland ger myndigheterna allt möjligt stöd för att den som är gravid ska föda sitt barn, sade Lennart Sacrédeus.

Stefan Swärd har skrivit en doktorsavhandling om hur Sverige fick sin nuvarande abortlagstiftning och beskrev nu hur opinionsbildningen spelade en stor roll.

Torbjörn Aronson, doktor i både teologi och statskunskap, presenterade en del statistik och talade om politiska trender i vår tid. Han påpekade att samhället går mot större restriktivitet när det gäller många frågor som har med människovärde att göra, till exempel barnpornografi, droger och prostitution, men att det i abortfrågan råder total liberalism.

Han påpekade också att kyrkorna varit väldigt tysta i frågan på senare år.

I den avslutande paneldebatten deltog även Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson. Hon menade att abortfrågan har blivit så känslig för att den är en symbol för kvinnorörelsen.

– Vill man lyfta frågan kan man börja diskutera det som alla inte är tvärsäkra på, nämligen de veckor i närheten av abortgränsen där det faktiskt är möjligt att rädda för tidigt födda barn, sade hon.

– Det är en svår och känslig fråga som berör många personligen, men tystnaden är livsfarlig, sade Lennart Sacrédeus.

– Vi får inte glömma att det finns förlåtelse och upprättelse, sade Anitha Risberg till sist.

Precis som många andra föreläsningar på universitetsnivå hade seminariet svårt att locka någon större skara åhörare en vardag mitt i veckan, men Anders Gerdmar, rektor på STH, är positiv ändå.

– Jag är jättenöjd med dagen. Det var en fin början på något vi vill fortsätta att göra. Vår plan är att en gång per termin lyfta viktiga samhällsfrågor som berör kristen etik och belysa dem på ett lite mer akademiskt sätt eftersom vi är en högskola, säger han.

Anders Gerdmar berättar att nästa tema kan komma att bli: ”Finns det kön?”.

– Vår devis är att vara ”en fyrbåk för sanningen” och vi kallar det här för fyrbåksseminarier, säger han.

STH-rektorn påpekar att den som missade abortdagen har möjlighet att ta del av den ändå.

– Hela dagen har spelats in och kommer att sändas på Himlen TV7. Dessutom kommer vi att samla alla föredragen i en liten skrift som kan spridas.

Vill man lyfta frågan kan man börja diskutera det som alla inte är tvärsäkra på, nämligen de veckor i närheten av abortgränsen där det faktiskt är möjligt att rädda för tidigt födda barn.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier