Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Unikt: Teologisk högskola hade temadag om abort

Skandinavisk teologisk högskola höll på tisdagen en särskild temadag om abort. På plats var bland annat Maria Ludvigsson från Svenska Dagbladet. – Under de sex timmar vårt seminarium pågår, genomförs i snitt 75 aborter i Sverige, sade Torbjörn Aronson under sitt föredrag.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 mar 2020

Till temadagen med titeln ”När börjar livet?” hade STH samlat en imponerande mängd experter med olika infallsvinklar på ämnet. Experterna höll var sitt föredrag innan dagen avslutades med en paneldebatt.

Idéhistorikern Per Landgren, som är knuten till ett universitet i Oxford, tog upp olika filosofiska tankemodeller i sitt anförande. Anitha Risberg, doktor i medicinsk vetenskap med inriktning fysiologi samt universitetslektor vid Luleå Tekniska universitet, berättade om själva befruktningen. Lennart Sacrédeus, politiker och före detta Europaparlamentariker, berättade om situationen i andra länder.

– I Tyskland ger myndigheterna allt möjligt stöd för att den som är gravid ska föda sitt barn, sade Lennart Sacrédeus.

Stefan Swärd har skrivit en doktorsavhandling om hur Sverige fick sin nuvarande abortlagstiftning och beskrev nu hur opinionsbildningen spelade en stor roll.

Torbjörn Aronson, doktor i både teologi och statskunskap, presenterade en del statistik och talade om politiska trender i vår tid. Han påpekade att samhället går mot större restriktivitet när det gäller många frågor som har med människovärde att göra, till exempel barnpornografi, droger och prostitution, men att det i abortfrågan råder total liberalism.

Han påpekade också att kyrkorna varit väldigt tysta i frågan på senare år.

I den avslutande paneldebatten deltog även Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson. Hon menade att abortfrågan har blivit så känslig för att den är en symbol för kvinnorörelsen.

– Vill man lyfta frågan kan man börja diskutera det som alla inte är tvärsäkra på, nämligen de veckor i närheten av abortgränsen där det faktiskt är möjligt att rädda för tidigt födda barn, sade hon.

– Det är en svår och känslig fråga som berör många personligen, men tystnaden är livsfarlig, sade Lennart Sacrédeus.

– Vi får inte glömma att det finns förlåtelse och upprättelse, sade Anitha Risberg till sist.

Precis som många andra föreläsningar på universitetsnivå hade seminariet svårt att locka någon större skara åhörare en vardag mitt i veckan, men Anders Gerdmar, rektor på STH, är positiv ändå.

– Jag är jättenöjd med dagen. Det var en fin början på något vi vill fortsätta att göra. Vår plan är att en gång per termin lyfta viktiga samhällsfrågor som berör kristen etik och belysa dem på ett lite mer akademiskt sätt eftersom vi är en högskola, säger han.

Anders Gerdmar berättar att nästa tema kan komma att bli: ”Finns det kön?”.

– Vår devis är att vara ”en fyrbåk för sanningen” och vi kallar det här för fyrbåksseminarier, säger han.

STH-rektorn påpekar att den som missade abortdagen har möjlighet att ta del av den ändå.

– Hela dagen har spelats in och kommer att sändas på Himlen TV7. Dessutom kommer vi att samla alla föredragen i en liten skrift som kan spridas.

Vill man lyfta frågan kan man börja diskutera det som alla inte är tvärsäkra på, nämligen de veckor i närheten av abortgränsen där det faktiskt är möjligt att rädda för tidigt födda barn.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier