Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Unik rättegång om homosexualitet och Bibeln inledd

Under måndagen startade rättegången där Päivi Räsänen, finsk riksdagsledamot och tidigare inrikesminister och partiledare, står åtalad för hets mot folkgrupp. Uttalanden där Räsänen bland annat beskrivit utlevd homosexualitet som synd står i fokus, och experter på yttrande- och religionsfrihet över hela världen riktar nu blickarna mot Finland.

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 jan 2022

Åtalen handlar om uttalanden om homosexualitet som gjorts på Twitter, i en radiodiskussion samt i ett dokument från 2004 som Räsänen författade åt finska Lutherstiftelsen.

I texten hänvisar hon till Bibeln och framhåller den klassiska kristna synen på äktenskapet – hon menar att utlevd homosexualitet är synd. Hon hävdar också att homosexualitet enligt vetenskapen är en ”psykosexuell störning”.

”Uttalandena kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde, och därför överskrider de gränserna för yttrande- och religionsfrihet”, menar riksåklagaren i Finland.

Päivi Räsänen hävdar bestämt att hon inte hetsat mot någon och att hennes uttalanden grundar sig i Bibelns lära om äktenskap och sexualitet. Hon menar också att hon hela tiden betonat att alla människor har samma värde inför Gud.

– I såväl pamfletten som i mina övriga uttalanden har jag lyft fram att alla människor är lika värda. Ingen kan anses vara mindre värd. Människovärdet gäller både heterosexuella och homosexuella, säger hon till Yle.

I en intervju med kristna europeiska nätverket CNE säger Räsänen att hennes skrift från 2004 primärt riktades till det kyrkliga ledarskapet.

– Hur är det möjligt att kyrkan stödjer och menar att handlingar som Bibeln beskriver som syndiga och skamliga är något att vara stolt över? Det var denna motsägelse som jag påpekade, och jag varken kränkte eller förolämpade någon sexuell minoritet.

– Mina uttalanden är en traditionell tolkning av Bibeln när det gäller kön, äktenskap och homosexualitet, som kyrkor och kristna trott i decennier. Om jag är funnen skyldig så kommer det att få enorma konsekvenser, säger hon.

Päivi Räsänen tycker att åtalet redan haft ”kylande” effekt på yttrandefriheten.

– Många unga har hört av sig till mig och sagt att de är rädda för att uttrycka sin tro på exempelvis universiteten. De är rädda att stämplas som gayhatare. En del präster och pastorer skickar mig sina predikningar och undrar: ”Kommer jag att få problem om jag säger det här?” Den här processen har i sig självt skapat självcensur.

Kristna grupper i flera länder har reagerat på åtalet. Bland annat har amerikanska kongressledamöter uttryckt en önskan om att religionsfrihetskommissionen i USA ska sätta upp Finland på listan över vilka länder som bryter mot religionsfriheten.

Många unga har hört av sig till mig och sagt att de är rädda för att uttrycka sin tro på exempelvis universiteten.

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier