Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Unik rättegång om homosexualitet och Bibeln inledd

Under måndagen startade rättegången där Päivi Räsänen, finsk riksdagsledamot och tidigare inrikesminister och partiledare, står åtalad för hets mot folkgrupp. Uttalanden där Räsänen bland annat beskrivit utlevd homosexualitet som synd står i fokus, och experter på yttrande- och religionsfrihet över hela världen riktar nu blickarna mot Finland.

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 jan 2022

Åtalen handlar om uttalanden om homosexualitet som gjorts på Twitter, i en radiodiskussion samt i ett dokument från 2004 som Räsänen författade åt finska Lutherstiftelsen.

I texten hänvisar hon till Bibeln och framhåller den klassiska kristna synen på äktenskapet – hon menar att utlevd homosexualitet är synd. Hon hävdar också att homosexualitet enligt vetenskapen är en ”psykosexuell störning”.

”Uttalandena kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde, och därför överskrider de gränserna för yttrande- och religionsfrihet”, menar riksåklagaren i Finland.

Päivi Räsänen hävdar bestämt att hon inte hetsat mot någon och att hennes uttalanden grundar sig i Bibelns lära om äktenskap och sexualitet. Hon menar också att hon hela tiden betonat att alla människor har samma värde inför Gud.

– I såväl pamfletten som i mina övriga uttalanden har jag lyft fram att alla människor är lika värda. Ingen kan anses vara mindre värd. Människovärdet gäller både heterosexuella och homosexuella, säger hon till Yle.

I en intervju med kristna europeiska nätverket CNE säger Räsänen att hennes skrift från 2004 primärt riktades till det kyrkliga ledarskapet.

– Hur är det möjligt att kyrkan stödjer och menar att handlingar som Bibeln beskriver som syndiga och skamliga är något att vara stolt över? Det var denna motsägelse som jag påpekade, och jag varken kränkte eller förolämpade någon sexuell minoritet.

– Mina uttalanden är en traditionell tolkning av Bibeln när det gäller kön, äktenskap och homosexualitet, som kyrkor och kristna trott i decennier. Om jag är funnen skyldig så kommer det att få enorma konsekvenser, säger hon.

Päivi Räsänen tycker att åtalet redan haft ”kylande” effekt på yttrandefriheten.

– Många unga har hört av sig till mig och sagt att de är rädda för att uttrycka sin tro på exempelvis universiteten. De är rädda att stämplas som gayhatare. En del präster och pastorer skickar mig sina predikningar och undrar: ”Kommer jag att få problem om jag säger det här?” Den här processen har i sig självt skapat självcensur.

Kristna grupper i flera länder har reagerat på åtalet. Bland annat har amerikanska kongressledamöter uttryckt en önskan om att religionsfrihetskommissionen i USA ska sätta upp Finland på listan över vilka länder som bryter mot religionsfriheten.

Många unga har hört av sig till mig och sagt att de är rädda för att uttrycka sin tro på exempelvis universiteten.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier