Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Ungern vill inte släppa in Sverige i Nato än – ”måste rensa luften”

Ungerns regering anger nu tre skäl till varför man inte har ratificerat Sveriges Natoansökan.

Den kritik som Sverige yttrat mot Ungern måste ”hanteras”, enligt Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 29 mar 2023

Det ungerska parlamentet sade i måndags ja till Finlands Natoansökan, men tidtabellen för Sverige är oklar.

Skälen till att Ungern inte säger ja till Sverige är tre, enligt en längre text som nu publicerats på den ungerska regeringens engelskspråkiga hemsida och som undertecknats av Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen.

Det första skälet är att Sverige ”konstant underminerar” relationerna med Ungern. Svenska politiker har upprepade gånger kritiserat landet och använt sitt politiska inflytande för att ”skada ungerska intressen”, står det i texten. I länkar nämns politiker som Margot Wallström (S) och Helene Fritzon (S), som under sin tid som ministrar kritiserade Ungern.

I texten från Zoltán Kovács lyfts specifikt ett uttalande från Ulf Kristersson (M) från 2021 där han ska ha sagt EU måste arbeta för att bryta utvecklingen i Ungern och sätta press på den ungerska regeringen.

Även ett uttalande från EU-minister Jessika Roswall (M) lyfts fram där hon uppmanat EU att stoppa utbetalningar till Ungern.

I texten länkar man även till uttalanden som gjorts av EU-parlamentarikern Malin Björk (V) och skriver att dessa klagomål måste ”hanteras” innan Sveriges ansökan ratificeras.

Björk skrev bland annat att Ungern pch Polen är en ”rasistiska högerregeringar” som drar ”med sig alla andra [EU-]länder i en slags kapplöpning mot botten” och att EU bör möjliggöra sanktioner ”mot de länder som inte kan hålla sig inom demokratins ramar”.

Skäl nummer två är vad som beskrivs som en ”moralisk överlägsenhet” från svensk sida. I texten lyfts uttalanden om att Ungern skulle vara antisemitiskt eller ledas av en förtryckande regim, men också koranbränningen tidigare i år framför Turkiets ambassad.

Att säga att koranbränningen var ett ”uttryck för yttrandefrihet” var ett sätt att ”försöka dölja uppenbar rasism” i en skepnad av moralisk överlägsenhet, enligt texten.

Det tredje skälet beskrivs vara ”bristen på respekt” och att relationen mellan länderna försämrats över åren.

Zoltán Kovács tar upp att premiärminister Viktor Orbán för några veckor sedan ställde sig positiv till Sveriges Natomedlemskap och likaså utrikesministern Péter Szijjártó. Orbán har uppmanat sina partikamrater i Fidesz att rösta ja.

”Däremot så ser vi ett behov av att rensa luften med Sverige för att gå vidare”, skriver Kovács.

Den ungerske premiärministerns politiska chef, Balázs Orbán, sade i en intervju i helgen att ungerska parlamentsledamöter väntar på ”försäkringar” från Sverige om att det inte ska finnas några politiska debatter mellan länderna längre.

På en direkt fråga om Sverige är villigt att ge några sådana försäkringar svarade utrikesminister Tobias Billström (M), under tisdagen, ”nej.”

Sverige har ingen överenskommelse med Ungern och tänker inte heller sluta någon sådan, fortsatte han.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00