Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Ungern vill inte släppa in Sverige i Nato än – ”måste rensa luften”

Ungerns regering anger nu tre skäl till varför man inte har ratificerat Sveriges Natoansökan.

Den kritik som Sverige yttrat mot Ungern måste ”hanteras”, enligt Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 29 mar 2023

Det ungerska parlamentet sade i måndags ja till Finlands Natoansökan, men tidtabellen för Sverige är oklar.

Skälen till att Ungern inte säger ja till Sverige är tre, enligt en längre text som nu publicerats på den ungerska regeringens engelskspråkiga hemsida och som undertecknats av Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen.

Det första skälet är att Sverige ”konstant underminerar” relationerna med Ungern. Svenska politiker har upprepade gånger kritiserat landet och använt sitt politiska inflytande för att ”skada ungerska intressen”, står det i texten. I länkar nämns politiker som Margot Wallström (S) och Helene Fritzon (S), som under sin tid som ministrar kritiserade Ungern.

I texten från Zoltán Kovács lyfts specifikt ett uttalande från Ulf Kristersson (M) från 2021 där han ska ha sagt EU måste arbeta för att bryta utvecklingen i Ungern och sätta press på den ungerska regeringen.

Även ett uttalande från EU-minister Jessika Roswall (M) lyfts fram där hon uppmanat EU att stoppa utbetalningar till Ungern.

I texten länkar man även till uttalanden som gjorts av EU-parlamentarikern Malin Björk (V) och skriver att dessa klagomål måste ”hanteras” innan Sveriges ansökan ratificeras.

Björk skrev bland annat att Ungern pch Polen är en ”rasistiska högerregeringar” som drar ”med sig alla andra [EU-]länder i en slags kapplöpning mot botten” och att EU bör möjliggöra sanktioner ”mot de länder som inte kan hålla sig inom demokratins ramar”.

Skäl nummer två är vad som beskrivs som en ”moralisk överlägsenhet” från svensk sida. I texten lyfts uttalanden om att Ungern skulle vara antisemitiskt eller ledas av en förtryckande regim, men också koranbränningen tidigare i år framför Turkiets ambassad.

Att säga att koranbränningen var ett ”uttryck för yttrandefrihet” var ett sätt att ”försöka dölja uppenbar rasism” i en skepnad av moralisk överlägsenhet, enligt texten.

Det tredje skälet beskrivs vara ”bristen på respekt” och att relationen mellan länderna försämrats över åren.

Zoltán Kovács tar upp att premiärminister Viktor Orbán för några veckor sedan ställde sig positiv till Sveriges Natomedlemskap och likaså utrikesministern Péter Szijjártó. Orbán har uppmanat sina partikamrater i Fidesz att rösta ja.

”Däremot så ser vi ett behov av att rensa luften med Sverige för att gå vidare”, skriver Kovács.

Den ungerske premiärministerns politiska chef, Balázs Orbán, sade i en intervju i helgen att ungerska parlamentsledamöter väntar på ”försäkringar” från Sverige om att det inte ska finnas några politiska debatter mellan länderna längre.

På en direkt fråga om Sverige är villigt att ge några sådana försäkringar svarade utrikesminister Tobias Billström (M), under tisdagen, ”nej.”

Sverige har ingen överenskommelse med Ungern och tänker inte heller sluta någon sådan, fortsatte han.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10