Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Ungerns premiärminister, som nyligen gick vinnande ur parlamentsvalet, lovar fortsatt hjälp åt de hundratusentals flyktingar som kommit från grannlandet Ukraina sedan krigets utbrott. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Ungern lovar fortsatt hjälp åt ukrainska flyktingar

Ungern har tagit emot fler än 570 000 flyktingar från Ukraina sedan krigets utbrott.

Men relationerna mellan Ungern och Ukraina har varit såriga i flera år, till följd av Ukrainas språkkrav på landets stora ungerska minoritet.

Nyheter · Publicerad 12:00, 15 apr 2022

Ungern, som har tio miljoner invånare, kommer att fortsätta att välkomna flyktingar. Det lovade landets premiärminister Viktor Orbán, som gick segrande ur parlamentsvalet nyligen, i ett inspelat meddelande på lördagen.

– Vi hjälper dem hela tiden, och förser dem med boende, mat, fria resor och hälsovård, sade han, enligt en engelsk textning av talet, och utlovade både arbete och hälsovård åt de flyktingar som stannar i Ungern.

– Jag vill försäkra våra ukrainska vänner om att alla som flytt från kriget även fortsättningsvis kommer att ha en fristad i Ungern. Vi kommer att fortsätta våra stödprogram, vi kommer fortsätta att ta hand om flyktingarna, och vi kommer att fortsätta att ge nödvändiga finansiella resurser.

Ändå har det gnisslat länge mellan Ukraina och Ungern.

Viktor Orbán har haft den närmaste relationen till den ryske presidenten Vladimir Putin av alla EU-staters ledare. Han har inte velat tillåta vapentransporter genom Ungern till Ukraina, och är emot ett EU-embargo för rysk energiimport.

Härom veckan kallade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó till sig den den ukrainske ambassadören i Budapest, som en markering mot ”förolämpande kommentarer” från Kiev om att Ungern inte helhjärtat skulle stå på Ukrainas sida i kriget.

Relationerna mellan länderna försämrades redan 2017, när Ukraina började höja det ukrainska språkets status på bekostnad av minoritetsspråk som ryska och ungerska.

De många lagändringarna, och kraven på skolundervisning på ukrainska, har udden riktad mot det politiserade ryska språket. Men de drabbar även landets ungerska minoritet, som uppskattas till mellan 130 000 och 150 000 personer, boende främst i västra Karpaterna.

Ungern hävdar att Ukraina urholkar minoriteternas rättigheter, och hotade 2017 med att försöka riva upp associationsavtalet mellan Ukraina och EU, som en protest mot språklagen. Ungern har också stoppat samtal mellan Ukraina och Nato på hög nivå.

En intervju med Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó den 26 januari vittnar om hur allvarligt Budapest ser på språkfrågan.

– Om ukrainarna inte backar från den här politiken, kommer det i hög grad att begränsa den ungerska regeringens möjlighet att ge någon form av stöd till Ukraina, även i den här konflikten, sade han till Magyar Nemzet enligt EURACTIV.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00