Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Tanken med lagen är att fostret ska signalera ”Jag lever och jag mår bra”, uppger politikerna bakom förslaget. Foto: Tore Meek/AP/TT

Ungern: Kvinnor ska få lyssna på fostrets hjärtslag före abort

Kvinnor som vill göra abort i Ungern ska dessförinnan få lyssna på fostrets hjärtljud eller ta del av andra livstecken från fostret, enligt en ny förordning från landets nationalistiska högerregering.

Ett glädjande trendbrott, menar högerpolitikern Dóra Dúró.

Nyheter · Publicerad 10:00, 16 sep 2022

I ett uttalande skriver inrikesdepartementet att modern utrustning kan hitta hjärtljud tidigt i en graviditet, vilket kan ge ”mer omfattande information till gravida kvinnor”. De skriver också att nära två tredjedelar av ungrarna associerar början av ett barns liv med dess första hjärtslag.

Det är läkare som ansvarar för att kvinnorna får del av livstecknet, enligt den nya lagen som börjar gälla den 15 september.

Ungern har under premiärminister Viktor Orbán infört skattelättnader och andra ekonomiska fördelar för familjer med flera barn, i hopp om att öka landets födelsesiffror. År 2011 skrev regeringen dessutom in i landets grundlag att ”ett fosters liv ska skyddas från befruktningen” – detta ändrade dock inte landets i nuläget relativt liberala abortlagstiftning från 1950-talet.

Beslutet om de nya reglerna har mött både ris och ros. Amnesty International har kallat lagen ”ett oroande steg bakåt” och menar att det kommer att ”traumatisera kvinnor som redan är i en svår situation”, uppger Euronews.

Högerpolitikern Dóra Dúró från partiet Vårt Hemland är en av dem som kämpat för den nya lagen och hon välkomnade beslutet i ett inlägg på sin Facebooksida.

”Låt oss göra det klart: Våra liv börjar vid befruktningsögonblicket och är likvärdiga med andras, det är viktigt att alla inser detta. Ett av de bästa alternativen för detta är när man lyssnar på hjärtslagen, då fostret själv skickar ett meddelande till sin mamma: ’Jag lever och jag mår bra’”, skriver hon i sitt inlägg.

Hon skriver vidare att det här är det första prolife-beslutet som tagits sedan abortlagen infördes i landet 1956.

”Det bryter ett sekel gammalt tabu”, skriver hon.

Det bryter ett sekel gammalt tabu.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00