I ett uttalande skriver inrikesdepartementet att modern utrustning kan hitta hjärtljud tidigt i en graviditet, vilket kan ge ”mer omfattande information till gravida kvinnor”. De skriver också att nära två tredjedelar av ungrarna associerar början av ett barns liv med dess första hjärtslag.
Det är läkare som ansvarar för att kvinnorna får del av livstecknet, enligt den nya lagen som börjar gälla den 15 september.
Ungern har under premiärminister Viktor Orbán infört skattelättnader och andra ekonomiska fördelar för familjer med flera barn, i hopp om att öka landets födelsesiffror. År 2011 skrev regeringen dessutom in i landets grundlag att ”ett fosters liv ska skyddas från befruktningen” – detta ändrade dock inte landets i nuläget relativt liberala abortlagstiftning från 1950-talet.
Beslutet om de nya reglerna har mött både ris och ros. Amnesty International har kallat lagen ”ett oroande steg bakåt” och menar att det kommer att ”traumatisera kvinnor som redan är i en svår situation”, uppger Euronews.
Högerpolitikern Dóra Dúró från partiet Vårt Hemland är en av dem som kämpat för den nya lagen och hon välkomnade beslutet i ett inlägg på sin Facebooksida.
”Låt oss göra det klart: Våra liv börjar vid befruktningsögonblicket och är likvärdiga med andras, det är viktigt att alla inser detta. Ett av de bästa alternativen för detta är när man lyssnar på hjärtslagen, då fostret själv skickar ett meddelande till sin mamma: ’Jag lever och jag mår bra’”, skriver hon i sitt inlägg.
Hon skriver vidare att det här är det första prolife-beslutet som tagits sedan abortlagen infördes i landet 1956.
”Det bryter ett sekel gammalt tabu”, skriver hon.