Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kvinnor med hijab, muslimskt huvudplagg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix / TT

Unga svenskar vågar inte berätta att de lämnat islam

Unga svenskar som lämnar islam riskerar att skadas eller till och med dödas. Det berättar Dagens Nyheter, DN, i en artikelserie i ämnet.

Nyheter · Publicerad 16:42, 29 maj 2018

"När Mariam var liten brände hennes föräldrar henne med hett vatten, för att påminna om helvetets eviga kval. Nu är hon nitton år och övertygad ateist – i smyg. Straffet för att lämna islam är döden, säger hennes mamma".

Så börjar en av artiklarna, där unga svenskar berättar om sin rädsla för att skadas eller rent av dödas av nära släktingar om de kommer ut som ex-muslimer.

Mariam, som började bära hijab när hon var 14 år, växte upp i ett så kallat miljonprogramområde där nästan alla barn i den kommunala skolan var muslimer. På skolans simlektioner hade hon heltäckande baddräkt, burkini, och på helgerna gick hon i koranskola.

När hon som 16-åring började ifrågsätta sin religion insåg hon att det inte skulle gå att berätta om sina tvivel för föräldrarna. Till och med att som muslim komma ut som homosexuell vore mer acceptabelt, säger hon till DN.

– Allt annat jag gör kan vara hemskt, och föräldrarna kanske skulle bryta kontakten. Men lämnar jag islam betyder det att allting har kollapsat. 

Grunden för Mariams och andra unga ex-muslimers rädsla finns i Koranens förbud mot att lämna religionen. Det bekräftas även av de två sunnimuslimska imamer som kommer till tals i en av DN:s artiklar.

– Islam är otroligt tolerant. Men: det som står i Koranen, det står i Koranen. Och då blir det ju en tolkningsfråga, säger Abd al Haqq Kielan, som tidigare varit kristen.

Han jämför med att som till exempel Jehovas vittne stängas ute socialt när man lämnar samfundet, och ifrågasätter varför man alls som muslim skulle behöva tala om för familjen att man inte längre tror.

– Varför måste man hela tiden ”komma ut” med saker? Om man vet att familjen absolut inte klarar det här. Varför känner man då behovet av att hävda sig själv? säger han till DN.

Imamen Salahuddin Barakat understryker att det visserligen enligt muslimsk rättslära är dödsstraff på att lämna islam, men att detta inte gäller i Sverige i dag. Samtidigt har han förståelse för föräldrar som hotar sina barn på olika sätt för att få dem att inte lämna islam. 

– Om du vet att ditt barn är på väg att slänga sig i en säker förstörelse, ett evigt helvete. Vad gör du då? Du gör allt för att stoppa det. I början kanske man försöker övertala. Om det inte funkar kanske man drar till med hot eller att man ska klippa banden, bryta kontakten, säger Salahuddin Barakat till DN.

När DN påpekar att tvång enligt Koranen inte är tillåtet i religionen, blir svaret att detta inte gäller dem som redan är muslimer.

– Men det är inte applicerbart på att lämna islam. Det handlar om att träda in i religionen – då får man inte tvinga någon, säger Salahuddin Barakat. 

DN intervjuar även en egyptisk man som lämnat islam och som fått i asyl i Sverige på grund av förföljelsen som drabbade honom i hemlandet. Han berättar att han fått flera dödshot från svenska muslimska extremister, men att dessa hot bara stärkt honom i hans religionskritik.

I ett inlägg på Facebook tackar DN:s reporter Niklas Orrenius för responsen på reportaget, uppmanar läsarna att behandla varandra med respekt och att se möjligheten att lämna islam som en rättighetsfråga:

"Att kunna vara öppen med sin livsåskådning och vad man tänker och tycker är grundläggande i en demokrati."

Allt annat jag gör kan vara hemskt, och föräldrarna kanske skulle bryta kontakten. Men lämnar jag islam betyder det att allting har kollapsat.

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Nominering av polischef blir politisk stridsfråga

Polisen. För en månad sedan nominerades Moshe ”Chiko” Edri av ministern för inrikes säkerhet, Gilad Erdan, till nästa polischef. Nomineringen godkändes av...

Mukwege prisas: ”En människa med stark moralisk resning”

Nobelpriset. En orädd och helgjuten människa med stark moralisk resning. Så beskriver journalisten Birger Thureson vännen Denis Mukwege, som han träffade dagligen...