Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Ung Vänster sjöng om att krossa sionismen: ”Ren antisemitism”

När Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster hade kongress i januari sjöng man en sång där orden ”krossa sionismen” upprepades. I samma sång glorifieras raketattacker mot civila israeler.

”Ren och skär antisemitism”, slår Judiska ungdomsförbundet fast.

Vid kongressen i januari slog Ung Vänster också fast i sitt principprogram att man vill se ”ett kommunistiskt samhälle”.

Nyheter · Publicerad 16:00, 4 mar 2021

Det var Benjamin Dousa, vd på tankesmedjan Timbro, som på sociala medier spred informationen om sången som Ung Vänster sjöng under sin kongress och som ingår i förbundets sånghäfte.

Titeln är ”Leve Palestina” och innehåller förutom uppmaningen att ”krossa sionismen” också budskap om att skjuta raketer mot fiender.

”Samma sång fick Socialdemokraterna nationellt att agera mot SSU Malmö, men hittills tyst från Vänsterpartiet”, påpekar Dousa och syftar på en demonstration i Malmö 2019 där SSU medverkade och textraden skanderades, något som tvingade S att ta avstånd.

Uttrycket ”krossa sionismen” är tydlig antisemitism, menar bland andra Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

– Det är svårt att tänka att det betyder något annat än att man vill utplåna staten Israel. Och idén att man vill utplåna Israel är en antisemitisk tanke. Det finns en lång tradition av att dölja antisemitism bakom begreppet antisionism, sade SKMA:s ordförande Svante Weyler till SVT efter Malmödemonstrationen.

Judiska ungdomsförbundet konstaterar på Twitter att IHRA:s (International Holocaust Remembrance Alliance) definition av antisemitism, som antogs av EU 2016 och som även Sverige ställt sig bakom, bland annat lyder:

”Neka det judiska folket dess självbestämmanderätt, till exempel genom att hävda att staten Israels existens är ett rasistiskt företag”.

”När Ung Vänstern sjunger ramsor om att krossa sionismen och glorifierar raketbeskjutning mot civilbefolkningen är det inget annat än ren och skär antisemitism”, skriver Judiska ungdomsförbundet.

Under samma kongress i januari slog Ung Vänster också fast i sitt principprogram att man vill se ”ett kommunistiskt samhälle”, något som ledde till en kritikstorm.

”Med all respekt för att redaktionerna har fullt upp med Corona och så vidare men att ett ungdomsförbund till ett riksdagsparti vill ha ett kommunistiskt samhälle? Det ringer inga varningsklockor? Om ett annat riksdagspartis ungdomsförbund antagit parollen nazistiskt samhälle? Lika tyst?”, undrade Lars Beckman, moderat riksdagsledamot, på Twitter.

På frågan vad hon tycker om kommunismen svarade V:s partiledare Nooshi Dadgostar i höstas i SVT:

– Dåligt, tar vi helt avstånd ifrån.

Världen idag har sökt Ung Vänster för en kommentar men utan framgång. Vi har också varit i kontakt med Vänsterpartiet för att höra hur man ser på ungdomsförbundets antisemitiska uttryck och kommunistiska strävan. Partiet har dock valt att hänvisa alla frågor till Ung Vänster.

Vår tid måste få veta vad ordet kristen står för

Ledare Ordet kristen går att använda på många olika sätt. Vi talar om kristna personer, kristna länder,... onsdag 28/7 00:10

Oscarsbelönade Jon Voight bekände Gudstro

Skådespelaren Jon Voight, 82, berättar nu om sin tro och hur Gud lyfte honom när han tyngdes av... onsdag 28/7 20:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier