Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

En ung kvinna som kämpade för religionsfrihet i Iran uppges ha gripits. På bilden ses protesterande kvinnor som håller upp blommor medan polisen skjuter tårgas mot de regimkritiska demonstranterna. Foto: AP/TT

Ung kristen aktivist gripen i Teheran

Den 21-åriga konvertiten Fatemeh ”Mary” Mohammadi greps av myndigheterna i Teheran den 12 januari och har sedan varit försvunnen, rapporterar bland annat människorättsorganisationen Article 18. Samma dag hade Mohammadi, som kämpar för att alla iranska kristna ska få gå till kyrkan, publicerat regimkritiska inlägg på Twitter.

Nyheter · Publicerad 13:44, 21 jan 2020

Londonbaserade Article 18 hänvisar till den persiskspråkiga nyhetsbyrån HRANA när det gäller gripandet av den iranska kvinnan. Gripandet ska ha skett i närheten av Azaditorget i Teheran, där det pågick protester med anledning av den iranska regimens erkännande av att landets militär skjutit ned det ukrainska flygplan som störtade den 8 januari. 

I sina inlägg på Twitter ska Fatemeh Mohammadi ha anklagat den iranska regimen för vad hon kallade för ”mjukt förtryck” samma dag som hon greps. Detta förtryck sker genom en selektiv nyhetsrapportering i landet, vilket i sin tur leder till villfarelser, menade den 21-åriga konvertiten.

Redan som 19-åring hamnade Fatemeh Mohammadi i fängelse, där hon fick stanna i ett halvår. Fängelsevistelsen ska ha varit en följd av att hon deltagit i en husförsamling i Teheran.

Så sent som förra månaden ska hon dessutom ha blivit portad från Teherans universitet, där hon studerade engelska, utan att ha fått någon förklaring. Dagen innan hade hon dock publicerat inlägg på Twitter, där hon skrev om tio andra kristna konvertiter som för tillfället satt fängslade i landet.

Fatemeh Mohammadi har också kampanjat för att alla iranska kristna ska få möjligheten att gå till kyrkan. Hon har påpekat att det i dagsläget bara är de traditionellt kristna folkgrupperna, armenierna och assyrierna, som tillåts gå till de över tre hundra kyrkobyggnader som finns i landet.

De kristna konvertiterna i Iran bedöms dock nu vara fler än de armenier och assyrier som finns kvar i landet. 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier