Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Den unga flickan skriver i sitt brev om den hopplöshet afghanska flickor och kvinnor upplever som instängda i burka. Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT

Ung afghansk flicka vädjar om hjälp från omvärlden

En ung afghansk flicka har skrivit ett brev där hon berättar om situationen i landet samt vädjar till omvärlden att hjälpa tjejer och kvinnor.

”Jag kan inte se en ljus framtid, varken för mig själv eller andra afghanska flickor som måste vara instängda i en burka”, skriver hon i brevet som publiceras av kristna tv-kanalen SAT-7.

Nyheter · Publicerad 10:00, 9 nov 2021

SAT-7 sänder kristen tv via satellit och internet till människor boende i Iran, Afghanistan och Tadzjikistan. För en tid sedan mottog tv-kanalen ett brev som man sedan publicerade på sin webbsajt. Brevets avsändare är en ung flicka som vill be den övriga världen om hjälp angående det förtryck som pågår mot flickor och kvinnor i Afghanistan.

”Jag är en ung afghansk flicka, skriver ner det som finns i mitt hjärta, med ögonen fulla av tårar”, skriver hon.

Armineh, som i verkligheten heter något annat, beskriver talibanernas maktövertagande den 15 augusti som slutet på hennes drömmar.

”Jag förlorade hoppet, det var som om alla dörrar hade stängts för mig. Jag ville bli politiker, men under den här nya regimen kommer flickor och kvinnor inte att erhålla samma rättigheter som pojkar och män”.

Hon avslutar sitt brev med att vädja om omvärldens hjälp.

”Jag vädjar till er att göra min röst hörd för människorna ute i världen, för vi har inte styrka nog att leva i det här landet. Vår framtid är i era händer. Snälla ni, rädda oss från detta fängelse, vi står inte längre ut med att vara fångar”, skriver Armineh i det brev som SAT-7 publicerat.

Jan Tunér, bosatt i finska Ekenäs, har i närmare 50 års tid arbetat med bistånd till Afghanistan och under perioder vistats i landet. Tunér berättar i finska tidningen Arbetarbladet om ett samtal med en vän i Afghanistan nyligen.

”Han berättade att varje natt kommer talibaner och drar folk ut ur deras hus och avrättar dem”, skriver Jan Tunér och uttrycker sin djupa oro inför framtiden.

”Afghanistan är på nytt i fokus. Efter talibanernas erövring av huvudstaden (Kabul) är hela landet på väg att falla sönder och samman. En tragisk humanitär katastrof är nära. Jag håller andan. Hur skall allt detta sluta?”, skriver han i Arbetarbladet.

Jag vädjar till er att göra min röst hörd för män- niskorna ute i världen.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10