Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Ulf Kristersson försvarar sin statssekreterare efter ålfiskeskandal

Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har ljugit för polisen om sitt tjuvfiske av ål. Kristersson säger att det var ”mycket dumt” gjort.

– Men jag tycker inte att det gör honom olämplig för en viktig uppgift i svensk politik.

Nyheter · Publicerad 18:00, 23 jan 2023

PM Nilsson har i ett inlägg på Facebook erkänt att han ljugit under ett samtal med polisen strax före jul. Samtalet handlade om Nilssons inblandning i tjuvfiske av ål för ett och ett halvt år sedan, där han alltså nekade till att han gjort sig skyldig till brottet.

Efter julhelgen ska Nilsson sedan ha ringt tillbaka till polisen och erkänt. Han straffas med dagsböter på sammanlagt 38 000 kronor, skriver DN.

Oppositionen kräver att PM Nilsson ska avgå på grund av turerna kring ålfisket.

– Det är inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent som i december aktivt har vilselett polisen, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till DN.

I en intervju i Morgonstudion i SVT säger Ulf Kristersson att PM Nilsson berättade om händelsen i ett samtal de hade innan Nilson utsågs till statssekreterare i oktober i fjol.

– Jag tyckte att det var riktigt dumt gjort, och han håller med om det, säger Kristersson.

– Människor begår ibland dumheter, det var bra att han sade som det var. Sedan var det dumt att han inte talade sanning med en gång för polisen.

Statsministern anser inte att lögnerna är så allvarliga att Nilsson bör avgå.

– Det kompenseras till rätt god del av att han sedan själv återkom självmant och berättade sanningen och tog de dagsböter som det ledde till. Så jag tycker att han sammantaget har agerat på ett sätt som är acceptabelt, säger Kristersson.

På sociala medier är reaktionerna på ålfisket blandade. Somliga anser att Kristersson ägnar sig åt hyckleri när han försvarar PM Nilsson samtidigt som han talat om hårda tag mot kriminalitet.

Andra menar att det var allvarligare att före detta statsminister Magdalena Andersson (S) anlitade en städfirma med personal som vistades olagligt i Sverige samt återanställde statssekreteraren Emma Lennartsson trots att hon bedömdes ha riskerat rikets säkerhet under it-skandalen på Transportstyrelsen.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00