Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Ulf Kristersson ber om mer tid – ”vill reda ut detaljer”

Moderatledaren Ulf Kristersson har ännu inte lyckats slutföra samtalen om en ny regering. Han har begärt, och beviljats, ytterligare ett par dagar för att ”reda ut” några detaljer.

– Vi är i princip helt klara, säger Kristersson.

Nyheter · Publicerad 13:36, 12 okt 2022

Under onsdagsförmiddagen mötte statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) riksdagens talman Andreas Norlén och meddelade att regeringsbildningen ännu inte gått i mål.

– Vi är i princip helt klara. Det är några detaljer som vi vill reda ut innan vi presenterar helheten, säger Kristersson på en presskonferens efter mötet med talmannen.

– Det är sådant som inte är avgörande för själva regeringsbildningen. Vi har kommit i mål, men jag vill inte alls underskatta detaljernas betydelse.

Förutom M deltar Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i regeringsförhandlingarna. Bedömare är eniga om att KD kommer att ingå samt att SD inte kommer att ingå i en Ulf Kristersson-regering. L vill vara med i regeringen, men enligt uppgifter till Aftonbladet motsätter sig SD att L tilldelas ministerposter.

Ulf Kristersson har begärt att få ett par dagar till på sig, så att han kan möta talmannen igen på fredag. Förhoppningen är att en statsministeromröstning ska kunna äga rum på måndag.

Talman Andreas Norlén kommenterar samtalet i ett pressmeddelande.

– Under vårt möte informerades jag om att sonderingsuppdraget går framåt, men [att man] behöver ytterligare en kort tid. Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt, men arbetet bör samtidigt inte forceras, säger han.

Talmannen har nu gett Kristersson två dagar till på sig att bilda regering. Senast på fredag klockan 11 vill Norlén lyssna till M-ledarens slutrapport.

– På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu gett Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger Andreas Norlén.

Drygt en månad har gått sedan valdagen den 11 september. Ulf Kristersson anser dock inte att han tagit för god tid på sig i ambitionen att få en ny regering på plats i Rosenbad.

– Jag tycker inte det har tagit orimligt lång tid givet de stora frågorna vi har att hantera. Det är fyra partier som ibland har lite olika ingångar, säger Kristersson.

Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt...

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00