Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Ukrainska flyktingar har nu nått Sverige

Under de senaste dygnen har över 200 ukrainska flyktingar rest från Polen till Karlskrona. Såväl myndigheter som privatpersoner är redo att bistå med hjälp.

– De ska känna sig väl mottagna, det är prio ett, säger Thomas Martinsson vid gränspolisen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 2 mar 2022

Under tisdagsmorgonen anlände ett 90-tal ukrainare till Verkö i Karlskrona med färjan från polska Gdynia. En av dem var småbarnsmamman Nataliia Zatuliviter från huvudstaden Kiev. Hon berättar för SVT Blekinge att hon och hennes vänner tog skydd i Kievs tunnelbana när kriget bröt ut.

– Vi hade bara med oss små väskor. Jag och min vän trodde att vi skulle kunna gå tillbaka till våra lägenheter. Men det kunde vi inte, säger hon.

De lyckades ta sig ut ur staden via tunnelbanan och åkte sedan buss över gränsen till Polen. Där fick de kontakt med en organisation som hjälpte dem att ta sig vidare till Sverige.

– Jag känner mig trygg i dag, men har ingen plan för framtiden, säger Nataliia Zatuliviter till SVT Blekinge.

Senare under tisdagen anlände ytterligare ett 40-tal flyktingar till Karlskrona med en annan färja från Polen.

Nataliya Karolak, som är bördig från Ukraina, bor sedan 15 år tillbaka i Karlskrona. Nu har hon tagit emot en systerdotter och hennes två små barn som flytt från hemlandet.

– De mår jättedåligt och försöker hålla daglig kontakt med släktingar. Hon arbetade som sjuksköterska och hennes man som polis. Han är kvar i landet och riskerar att kallas in i armén när som helst, säger Nataliya Karolak till Blekinge Läns Tidning.

Polismyndigheten och Migrationsverket finns på plats vid färjeterminalen i Karlskrona i syfte att stödja människor på flykt.

– Man kommer hit, man har barn, familj, stress i kroppen och man känner en oro. De ska känna sig väl mottagna, det är prio ett, säger Thomas Martinsson, kriminalkommissarie vid gränspolisen, till SVT Blekinge.

Ukraina tillhör inte EU, men landets medborgare är tillåtna att resa in i Sverige utan visum. Några av de nyanlända ukrainarna valde direkt att söka politisk asyl. De flesta av dem reste till Migrationsverkets kontor i Malmö med egna fordon, men några fick skjuts av polisen, uppger BLT.

– Flera har kommit hit för att besöka vänner och andra kontakter, och vill stanna här under en tid tills det lugnar ner sig. Man har rätt att komma hit och vistas här i 90 dagar, berättar Thomas Martinsson.

Under onsdagsmorgonen anlände ytterligare ett 80-tal ukrainare med Polenfärjan till Karlskrona, uppger SVT Blekinge. Många Blekingebor säger sig vara beredda att öppna sina dörrar för medmänniskor som är i behov av tak över huvudet. Den nystartade Facebookgruppen ”Open your heart and home for Ukraine i Karlskrona” har i skrivande stund över 1 000 medlemmar.

– Vi har redan 120 boplatser öppnade som erbjudits av privatpersoner boende i Karlskrona med omnejd. Vi vill inte ta över några uppgifter från myndigheterna, men finns redo om det skulle behövas, säger initiativtagaren Julius Ranonis Svensson till BLT.

Jag känner mig trygg i dag, men har ingen plan för framtiden.

Förslag: Postnord får tre dagar på sig att dela ut brev

Post. Postutredningen föreslår att Postnord ska få tre i stället för två dagar på sig att dela ut brev.... tisdag 31/1 21:00

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00