Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Ukrainsk missionsprofil bland Butjas dödsoffer

Vitalij Vynohradov, akademisk dekan på Kievs slaviska evangeliska seminarium, är en av de många civila som hittats död på staden Butjas gator, efter att de ryska trupperna lämnat.

För hans församling kom beskedet som en chock.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 apr 2022

Som dekan på det kristna seminariet arbetade Vitalij Vynohradov tätt tillsammans med lärare och med akademisk administration. Samtidigt var han mycket aktiv i sin lokala församling, en pingstförsamling i förortsstaden Irpin.

Församlingens pastor, Valeryj Sekysov, och hans fru Valeryja Sekysova, berättar via videosamtal för Världen idag om hur de redan innan kriget bröt ut hade förberett sig med en evakueringsplan för församlingen, eftersom de trodde att något skulle hända.

– När kriget började såg vi att trupperna rörde sig väldigt snabbt, på två dagar var de nära Irpin. Den första dagen evakuerade vi barn med mammor, och den andra dagen resten som skulle evakueras, berättar de.

Till slut var det bara tre av församlingsmedlemmarna som av olika skäl var kvar, dels två som bor i Irpin, dels Vitalij Vynohradov som bodde i grannstaden Butja.  

Pastorsparet fick höra, via vänner till Vitalij, att han hjälpte till med att evakuera andra.

– Han ville inte strida med vapen, han var en vanlig civil som stannade i Butja och arbetade med vänner för att evakuera, säger Valeryj Sekysov.

Efter ett tag ska också Vitalij själv ha velat lämna Butja, men plötsligt, ungefär två veckor in i kriget, lyckades ingen längre få kontakt med honom.

Några veckor senare fick pastorsparet se en bild på två döda, liggandes bredvid varandra på en gata i Butja, där den ene såg ut att vara Vitalij. De kände igen hans ytterrock.

När de ryska trupperna dragit sig tillbaka från Butja, och gatornas civila dödsoffer börjat forslas bort till säkra platser, började en nära släkting till Vitalij att söka efter honom bland offren. När hon efter flera dagars letande till slut hittade och kunde identifiera honom, hade hon tvingats öppna fler än hundra liksäckar.

– Hon ringde och sa att hon hittat Vitalijs kropp. Det var en chock, vi kunde inte fatta det, säger Valeryj.   

Han och hans fru beskriver Vitalij som en aktiv, begåvad och mycket vänlig person, som hade många vänner i församlingen.

– Det är en stor smärta för oss. En del gråter fortfarande på grund av hans död. Det är väldigt tufft, säger Valeryja.

Exakt hur Vitalij dog, och när han kan begravas, vet de inte. De har ännu inte fått besked om dödsorsaken från dem som undersöker detta, och som har mängder av offer att gå igenom.

Tillsammans med flera andra i församlingen har pastorsparet bott på ett litet hotell utanför Lviv i västra Ukraina sedan de blev evakuerade. För ett par dagar sedan åkte de dock, för första gången, tillbaka till Irpin med en hjälpsändning, och kunde konstatera att många hem blivit förstörda.

– Där är fortfarande ett par tusen människor kvar, de har levt i över 30 dagar utan el, gas och vatten. Vi besökte dem med färskt bröd, och en del människor grät verkligen när de såg nybakat bröd från bageriet, beskriver de.

Det är en stor smärta för oss. En del gråter fortfarande på grund av hans död. Det är väldigt tufft,

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier