Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Ukrainakriget kastar andra kriser i skugga

Viljan att hjälpa offren för kriget i Ukraina är så stor att världen riskerar att glömma andra pågående katastrofer. Det menar Adam Abdelmoula, FN:s humanitäre samordnare för Somalia, där torkan tvingat omkring 671 000 människor på flykt.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 mar 2022

Medan världens blickar riktas mot krigets Ukraina löper ett land som Jemen risk att drabbas av en jättelik svältkatastrof, varnade FN inför onsdagens givarkonferens.

– Vi talar om en oerhörd hungerkris om vi inte tar krafttag nu, säger David Beasley, chef för världsorganisationens livsmedelsprogram WFP.

Kriget i Jemen har rasat sedan 2014, då de Iranstödda Huthirebellerna intog huvudstaden Sanaa. Mot rörelsen står den internationellt erkända regeringen med stöd av den andra regionala stormakten Saudiarabien, som i sin tur har stötts av bland annat USA och Storbritannien. Även andra motståndsgrupper och lokala krigsherrar med olika agendor deltar i striderna i landet, liksom terrornätverket al-Qaida.

– Kriget är nu inne på sitt sjunde år. Ekonomin ligger i spillror. Grundläggande samhällsfunktioner kollapsar, säger världsorganisationens brittiske biståndschef Martin Griffiths på en presskonferens.

– Årets insatser behöver uppemot 4,3 miljarder dollar (omkring 41 miljarder kronor) för att hjälpa fler än 17 miljoner människor runt om i Jemen.

Ett annat land som hotas av katastrof är Somalia. Torkan i landet påverkar enligt FN omkring 4,5 miljoner människor, alltså närmare 30 procent av landets befolkning. Men hittills har FN bara fått in tre procent av de nästan 12 miljarder kronor som behövs för att en omfattande hungersnöd ska avhjälpas.

– Situationen är allvarlig och förvärras snabbt, sade Adam Abdelmoula vid en presskonferens i Kenyas huvudstad Nairobi förra veckan, skriver France24.

– Situationen var mörk redan före krisen i Ukraina. Vi har överskuggats av kriserna i Tigray, Jemen, Afghanistan, och nu verkar Ukraina suga allt syre ur rummet.

De senaste åren har naturkatastrofer, snarare än konflikter, lett till stora folkförflyttningar i Somalia, där människor lämnar sina hem för att komma till områden med tillgång till mat, vatten och bete åt djuren.

Somalia anses vara ett av världens länder som är mest sårbart för klimatförändringar, skriver France24. Men även Etiopien och Kenya har drabbats av torka i flera månader.

År 2011 dog 260 000 somalier, varav hälften var barn under sex år, av hunger eller hungerrelaterade sjukdomar. Sex år senare, 2017, lyckades man med hjälp av tidiga humanitära insatser avvärja hungersnöd i landet.

Shada Islam, oberoende EU-analytiker och redaktör för EU-Observer, påminner vidare om att den stora nöden i Afghanistan heller inte får glömmas bort – en nöd som hon menar till stor del hänger ihop med att USA frusit den afghanska centralbankens tillgångar.

”Erfarenheten visar att humanitära tragedier får mindre global uppmnärksamhet – och därför mindre pengar – så snart de inte längre syns i rubrikerna”, skriver hon i EU-Observer.

”Hjälp åt Ukraina borde inte betyda mindra stöd i andra humanitära akutsituationer.”

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00