Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

UD:s departementsråd, Sophie Becker (i mitten) fick ta emot 3 000 namn med krav på Sverige att förbättra sin relation till Mellanösterns enda demokrati, staten Israel. Foto: KKL

UD mottog namninsamling för bättre Israelrelation

Över tre tusen namnunderskrifter för en normaliserad relation mellan Israel och Sverige har nu överlämnats till utrikesdepartementet. Det handlar om organisationen Keren Kajemets solidaritetsupprop, som också kommer att bidra till plantering av över tio tusen träd i Israel.

Nyheter · Publicerad 07:30, 21 nov 2019

”Uppropet representerar människor i Sverige som kräver att ensidigheten när det gäller vårt lands relationer till länder i Mellanöstern upphör och att relationerna med regionens enda demokrati normaliseras”, skriver organisationen i ett meddelande inför besöket på svenska UD på onsdagen.

Som Världen idag rapporterade tidigare i år, så hoppas Keren Kajemet, som arbetar med trädplantering och annan samhällsutveckling i Israel, att deras upprop med namninsamling ska påverka den svenska regeringen i riktning mot ett förbättrat förhållande med Israel.

Då varje person som skrivit under solidaritetsuppropet har lovat att bidra till att tre nya träd planteras i Israel innebär namninsamlingen också att plantering av över tio tusen träd, motsvarande flera hektar skog, finansieras genom kampanjen.

– Det här är en solidaritetskampanj förknippad med handling. Vi tycker att namninsamlingen då också väger tyngre än att enbart skriva under med namn, sade Keren Kajemets ordförande Max Federmann till Världen idag i våras.  

Uppropet har gjorts i samarbete med Vänskapsförbundet Sverige Israel och Himlen TV7, och med vid överlämnandet av namnunderskrifterna till UD var förutom Federmann även TV7:s kanalchef Daniela Persin.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier