Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Foto: AP/TT

U21-hjälten: Gud vakar över mig

Sveriges U21-landslag har i EM slagit världen med häpnad och lyckades på tisdagskvällen vinna hela turneringen då man slog Portugal på straffar i finalen. En av förgrundsfigurerna, anfallaren John Guidetti, har bett till Gud inför varje match.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 jul 2015

Sverige har för första gången vunnit U21-EM efter en bragdinsats i Tjeckien som avslutades med att förhandsfavoriten Portugal besegrades i finalen.

Ett av lagets mest profilstarka namn är John Guidetti som ofta ses höja armar och blick mot skyn före matcherna.  För Dagens Nyheter berättade han tidigare under turneringen om att han ber till Gud inför matcherna, något som började när han bodde med sin familj i Afrika under uppväxten.

- Där bad vi före och efter varje träning. Nu ber jag inför varje match precis innan jag går in på plan. Och varje kväll. De har blivit en grej liksom, säger han till DN.

Men han avslöjar inte hur bönerna låter.

- Det är privat så klart men jag har min bön som jag säger, det ger mig inre styrka. Det är skönt att Gud finns där och tar hand om mig. Han vakar över mig i vått och torrt, på plan också.

Fotbollslivet har inte bara varit lätt för Guidetti som fick långvariga fysiska problem efter att han ätit en dålig bit kyckling. Men enligt spelaren hjälper Gud honom förstå varför saker händer.

Och han håller inte med personer som påstår att argentinska fotbollsstjärnan Diego Maradona egentligen är "gud".

- Nej, Maradona
är inte Gud, det kan man inte säga. Det finns många bra fotbollsspelare men bara en Gud.

På onsdagseftermiddagen mötte tusentals upp för att hylla guldhjältarna i Kungsträdgården i Stockholm efter deras hemkomst från EM-bragden.

Regeringen för krig mot familjernas valfrihet

Ledare Det vore fel att säga att barnomsorgen står i centrum av den politiska debatten. Om något är det... tisdag 20/10 00:00

Bön om skräddarens visdom

Böneskolan Det finns en risk att fatta för snabba beslut i frågor som får stora konsekvenser utan att först ha... tisdag 20/10 00:00

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Smittspridning tvingade fram en andra nedstängning i Israel

Israelkommentar Coronapandemin har verkligen vänt upp och ner på världen, inte minst i Israel. I dag är...