Nyheter

Tyst bön utanför abortkliniker kriminaliseras

Prolife-förespråkaren Isabel Vaughan-Spruce har för andra gången gripits för tyst bön i närheten av en abortklink. Foto: ADF UK
Prolife-förespråkaren Isabel Vaughan-Spruce har för andra gången gripits för tyst bön i närheten av en abortklink. Foto: ADF UK
Isabel Vaughan-Spruce Foto: ADF UK
Isabel Vaughan-Spruce Foto: ADF UK
Jeremiah Igunnubol,och Isabel Vaughan-Spruce Foto: ADF UK
Jeremiah Igunnubol,och Isabel Vaughan-Spruce Foto: ADF UK

För första gången kriminaliseras nu den fria tanken i brittisk lag, när tyst bön utanför abortkliniker i England och Wales förbjuds. Beslutet kom dagen efter att prolife-förespråkaren Isabel Vaughan-Spruce arresterades för andra gången under tyst bön nära en klinik i Birmingham.

Publicerad Uppdaterad

All form av ”påverkan” utanför abortkliniker i England och Wales, inklusive tyst bön, förbjuds. Detta efter att det brittiska underhuset på tisdagen godkände införandet av censurzoner runt alla kliniker, rapporterar juristnätverket ADF i ett pressmeddelande.

Den konservativa parlamentsledamoten Andrew Lewer hade föreslagit ändringar i lagförslaget, för att skydda tyst bön och samtal i samförstånd, men dessa ändringar gick inte igenom. Inför omröstningen varnade han för konsekvenserna av att ”öppna dörren” till kriminalisering av vissa tankar och åsikter.

– Censur av det här slaget är ett notoriskt sluttande plan, sade Lewer.

Så sent som 2018 gjorde den brittiska regeringen en översyn som visade att censurzoner runt abortkliniker skulle innebära onödiga och ”oproportionerliga” restriktioner av rättigheter, med tanke på att trakasserier redan var förbjudna enligt gällande lagstiftning och att sådana fall var sällsynta.

Enligt översynen handlar aktiviteterna utanför abortkliniker oftast om bön och utdelande av flygblad från hjälporganisationer som erbjuder alternativ till abort, skriver ADF.

– Dagens omröstning markerar en vattendelare för fundamentala rättigheter och friheter i vårt land. Parlamentet hade en möjlighet att avvisa kriminaliseringen av tankefriheten, som är en absolut rättighet, säger Jeremiah Igunnubol, juridisk rådgivare för ADF UK.

– I valfrihetens namn eliminerar dessa zoner faktiskt de alternativ som finns tillgängliga för kvinnor. Ett fritt samhälle borde aldrig hindra fredligt utbyte av information, fortsätter han.

Samtidigt är han tacksam över att det fängelsestraff som hade föreslagits från början, i slutändan reducerades till böter.

Beslutet i underhuset kom dagen efter att prolife-aktivisten Isabel Vaughan-Spruce arresterades en andra gång för att ha ägnat sig åt tyst bön nära en abortklinik i Birmingham. Gripandet gjordes inom den ”buffertzon” som lokala myndigheter upprättat runt kliniken, enligt en lokal förordning om skydd av offentliga platser.

Enligt CBN News förbjuder borgensvillkoren henne att vistas inom ett område som även sträcker utanför buffertzonerna.

Världen idag har tidigare skrivit om det första gripandet av Vaughan-Spruce. Hon åtalades då med hänvisning till att hennes bön kunde likställas med hot, men friades. ADF har tagit sig an hennes fall.

Powered by Labrador CMS