Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Tyskland minns Kristallnattens offer

Åttio år har gått sedan den så kallade Kristallnatten, då nazisterna mördade hundratals judar och förstörde synagogor och judiskägda butiker i hela Tyskland. På fredagens minnesdag av pogromen varnade den tyska förbundskanslern Angela Merkel för att antisemitismen återigen brer ut sig.

Nyheter · Publicerad 17:15, 9 nov 2018

– Det judiska livet blomstrar åter i Tyskland – en oväntad gåva till oss efter Shoah (det hebreiska ordet för Förintelsen). Men vi bevittnar också en oroande antisemitism som hotar det judiska livet i vårt land, sa Merkel i en synagoga i Berlinstadsdelen Prenzlauer Berg.

Även i andra synagogor och platser för tidigare synagogor i den tyska huvudstaden hölls minnesstunder, bland annat i Schöneberg, där en ljushögtid markerade minnet av novemberpogromens offer.

Judehatet i Tyskland är allt annat än bara ett mörkt minne. I fjol registrerades över 1 500 antisemitiska hatbrott i landet, en ökning jämfört med året innan. En överväldigande majoritet av attackerna tillskrivs högerextremister, men även personer som låter sina politiska åsikter om staten Israel slå över i rent judehat är en del av problemet, enligt företrädare för tyska judar.

Adolf Hitlers regim mördade mellan fem och sex miljoner judar mellan 1939 och 1945.

Kristallnatten

Natten mot den 10 november 1938 släppte tyska myndigheter fram "folkets vrede" mot judar över hela Tyskland.

Över hela landet krossades skyltfönster och inredningar i butiker och restauranger ägda av judar.

Judar som uppfångades på gatorna förnedrades och misshandlades. Flera hundra mördades. Cirka 30 000 tyska judar fängslades och skickades senare till koncentrationsläger.

Judarna dömdes att som kollektiv betala en miljard riksmark till staten.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...