Film

Tyska nazi­motståndaren Dietrich Bonhoeffers liv blir spelfilm

Dietrich Bonhoeffer avrättades av Nazityskland.
Dietrich Bonhoeffer avrättades av Nazityskland.

Dietrich Bonhoeffer gjorde sig känd som en tydlig motståndare till Hitlers regim, och gör avtryck i världen än i dag. Nu blir den tyska teologen och pastorns liv till långfilm.

– Det har aldrig funnits en tid i historien där vi behöver påminna oss om Deitrich Bonhoeffers liv mer än i dag, säger filmbolagets vd Jordan Harmon i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Den tyska teologen och pastorn Dietrich Bonhoeffer gjorde sig under andra världskriget känd som en av de tidigaste rösterna mot Hitlers styre. Han var med och kämpade mot nazifieringen av den tyska kyrkan och deltog bland annat i en konspiration som begick ett misslyckat attentat mot Hitler i juli 1944. 

Bara veckor innan krigets slut avrättades han av nazistregimen, men hans verk och gärning har levt kvar i världen ända sedan dess – bland annat genom de böcker och sånger som han författade.

Nu tar filmskaparen Angel Studios – som bland annat ligger bakom succéfilmen Sound of freedom och den populära Jesusserien The chosen – sig an hans livshistoria genom den nya filmen Bonhoeffer.

– Det har aldrig funnits en tid i historien där vi behöver påminna oss om Deitrich Bonhoeffers liv mer än i dag, säger Angel Studios vd Jordan Harmon i ett press­meddelande från filmbolaget.

Filmbolaget konstaterar också att Bonhoeffer ”orädd talade sanningen samtidigt som han mötte förtryck och ondska” när han konspirerade mot den tyska regimen, och konstaterar att hans ”påverkan fortfarande i dag märks runt om i världen”.

Dietrich Bonhoeffer spelas i filmen av den tyska skådespelaren Jonas Dassler, känd för roller i filmer som The golden glove och Never look away.

Dietrichs budskap om hopp och mod är lika viktigt nu 2023 som det var 1945.

Todd Komarnicki, regissör och manusförfattare

I övriga roller syns bland andra Nadine Heindenrich, David Jonsson och Flula Borg.

– Att möta Dietrich Bonhoeffer, och föräras möjligheten att berätta hans spännande berättelse för världen, har varit ett enastående privilegium, säger filmens regissör och manusförfattare Todd Komarnicki i ett pressmeddelande.

– Dietrichs budskap om hopp och mod är lika viktigt nu 2023 som det var 1945, fortsätter han.

Filmen Bonhoeffer får premiär under 2024, uppger Angel Studios. 

Dietrich Bonhoeffer

  • Föddes i Breslau den 4 februari 1906. Efter teologiska studier tjänstgjorde han till en början i Spanien och skapade sig internationella kontakter under följande studier i USA. 
  • Han tjänstgjorde sedan i flera engelska kyrkor innan han återvände till Tyskland 1935.
  • Dietrich greps av tyska naziregimen 1943 och avrättades i fängelse den 9 april 1945, tillsammans med bland andra sin bror Klaus Bonhoeffer.
Angel Studios har tidigare gjort filmer som Sound of freedom, som hade premiär i Sverige under hösten.
Angel Studios har tidigare gjort filmer som Sound of freedom, som hade premiär i Sverige under hösten.Powered by Labrador CMS