Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Tysk journalist: Varför hindrar Sverige en Estoniautredning?

Runt millenieskiftet initierade den tyska journalisten Jutta Rabe dykningar vid Estonia och letade efter ett hål i skrovet. När ett hål nu upptäckts är hon övertygad om att det uppkommit genom en krock med en ubåt.

– Den skada som nu har hittats ser ut som ett ”fingeravtryck” från en ubåts propellerblad, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:58, 7 okt 2020

Den tyska journalisten Jutta Rabe var på plats i Helsingfors direkt efter förlisningen 1994 och intervjuade överlevande. När den officiella förklaringen till förlisningen kom tyckte hon inte att den stämde med vittnesmålen, och initierade därför dykningar vid Estonia.

En annan orsak till dykningarna var att hon hade samtalat med Håkan Bergmark, en av svenska marinens dykare, som sade att han hade sett ett hål i skrovet.

Rabes dykteam fann något som de trodde var ett hål i skrovet, men det avfärdades av myndigheterna och någon ny utredning gjordes inte. Jutta Rabe gläds nu med det dokumentärfilmsteam som kunnat säkerställa att det finns ett stort hål på vraket.

– De inspekterade skrovet med en undervattenskamera och var mycket tursamma när de hittade skadan. Under våra dykningar tittade vi mycket mer på den första tredjedelen av skeppets skrov och våra dykare inspekterade skeppet fram till stabilisatorerna [”vingar” som ska göra fartyget mer stabilt], men inte längre. Det fanns inte tid för det, berättar Jutta Rabe.

Hon tror att en explosion ska ha ägt rum inne i Estonia, men tror, liksom Estlands statsåklagare, att det hål som har upptäckts har orsakats av en ubåt.

– Den skada som nu har hittats ser ut som ett ”fingeravtryck” från en ubåts propellerblad som har skurit in i Estonias stål när man kanske försökte svänga och undvika en kollission, lägger hon till.

Enligt Jutta Rabe väcker uppgifterna många frågor.

– Frågan är nu vem denna ubåt tillhörde och vad den gjorde där. Var det en olycka, och om det var så: Varför håller svenskarna på och förhindrar en verklig och ärlig utredning allt vad de kan?

Jutta Rabe skräder alltså inte orden i sin kritik mot svenska myndigheter.

– Detta är i linje med med den politiska strategi som den svenska regeringen alltid har haft: ”Skjut budbäraren!”

Statsminister Stefan Löfven har nyligen bemött kritiken om att svenska myndigheter skulle undanhålla fakta när det gäller förlisningen.

– Sverige ljuger inte om Estonias förlisning, sade han till TT.

Han sade även att han vill att expertmyndigheter tittar på de nya uppgifterna.

På en fråga om han kan tänka sig nya dykningar svarade han:

– Vi kan inte börja med att säga vad man ska göra och inte göra, låt expertmyndigheten titta på de här bilderna.

Statens haverikommission meddelade förra veckan att man ska titta på de nya uppgifterna, men att det inte handlar om någon formell utredning.

– Vi har inte fått någon form av uppdrag, men vi är den myndighet i Sverige som utreder sjöolyckor och det är klart att vi ska titta på ett sådant material, det är nya uppgifter, sade Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på haverikommissionen, till TT.

Jutta Rabe tror att fyndet, det vill säga hålet, kan ”förändra allt” precis som dokumentären utlovat.

– Ja, detta förändrar mycket. Nu behöver alla journalister ta reda på vilken typ av ubåt det var, vad som verkligen hände denna ödesdigra natt och varför Sverige gjorde allt för att dölja vad som hänt, säger Rabe.

Jutta Rabe är kritisk till att journalister kan åtalas för att dyka vid vraket.

– Att dölja sanningen är den verkligt respektlösa handlingen. Inte dykningarna eller sökandet efter sanningen, säger hon.

Att dölja sanningen är den verkligt respektlösa handlingen. Inte dykningarna eller sökandet efter sanningen.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10