Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Nyheterna kring Twitter har haglat ut sedan Elon Musk tog över företaget. Foto: Carina Johansen/NTB/TT

Twitter stängde konto som visar Musks privatjet

Twitter har stängt ner ett konto som följt Elon Musks resor med privatjet samt några journalisters konton. Kritiker menar att det är ett hot mot yttrandefriheten, Musk själv menar att det handlar om hans egen säkerhet.

Nyheter · Publicerad 15:51, 19 dec 2022

Kontroversen verkar utgå från ”Elonjet”, ett numera stoppat Twitterkonto som lade upp offentligt tillgängliga uppgifter om var Musks privatflygplan befann sig. Den stormrike affärsmannen har uppgett att spridandet av sådana uppgifter utgör en säkerhetsrisk, och har pratat om ”mordkoordinater”.

I samband med att kontot stängdes ner har några reportrar, från bland annat New York Times, Washington Post och CNN, fått sina konton nedstängda. Matt Binder från tech-nyhetstjänsten Mashable uppger att han fått intrycket att han stängts av för gott, men Elon Musk signalerade senare att det handlar om en veckas avstängning.

Flera av de avstängda journalisterna har rapporterat om en ”stalkningsincident” som antingen Musk själv eller hans familj kan ha drabbats av tidigare i veckan.

”Att kritisera mig hela dagen lång är helt OK, men att i realtid doxxa var jag befinner mig och försätta min familj i fara är det inte”, skriver Musk på Twitter.

Att ”doxxa” är ett nytt uttryck för att sprida personliga uppgifter om någon. Twitter ändrade häromdagen reglerna för plattformen så att det numera är förbjudet att utan medgivande dela var andra befinner sig.

Såväl mediebolag och organisationer som världsledare kritiserar Musks tilltag. New York Times skriver i ett uttalande att de vill ha ett svar angående de ”tvivelaktiga” avstängningarna. FN:s generalsekreterare António Guterres är mycket upprörd och Vera Jourová, EU:s värderings- och öppenhetskommissionär, skriver till Musk att uppgifterna är oroande.

Världen idag har tidigare berättat om Elon Musks granskningar av hur det har gått till på Twitter innan han själv tog över företaget. Granskningarna har bland annat visat att konservativa användare svartlistats och därmed blockerats eller fått sämre möjligheter att nå ut.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00