Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Twitter släpper interna mejl – ”censur” kan ha påverkat valet

Nu avslöjar Elon Musk mejlkonversationer som högt uppsatta personer inom Twitter hade när de stoppade spridningen av en artikel om material på Hunter Bidens laptop.

– Hade allmänheten fått veta det här så hade det kunnat avgöra valet, säger USA-kännaren Ronie Berggren.

Nyheter · Publicerad 10:00, 8 dec 2022

Twitters nye ägare Elon Musk släppte på fredagen de så kallade Twitterfilerna, vilket han utlovat att göra. Det handlar om interna mejlkonversationer som avslöjar hur högt uppsatta anställda inom företaget blockerade en New York Post-artikel som skulle ha kunnat påverka utgången av det senaste presidentvalet i USA.

Tidningen hade fått tillgång till innehållet på en laptop som ska ha använts av Joe Bidens son Hunter Biden. Meddelanden på datorn visade att Joe Biden, som då var vicepresident, hade träffat en toppchef vid ett ukrainskt energiföretag. Mindre än ett år senare pressade Joe Biden Ukraina att sparka en åklagare som utredde företaget, med hot om att dra in en amerikansk lånegaranti.

Avslöjandet i New York Post avfärdades av många, men i våras medgav konkurrenten New York Times att dokumenten var äkta.

Elon Musk har låtit journalisten Matt Taibbi ta del av de interna Twittermejlen för att offentliggjöra delar av dem i en Twittertråd. I denna tråd framkommer det nu att Twitter tagit bort länkar till artikeln i New York Post och publicerat varningar om att den kunde vara ”osäker”.

Twitter stängde också av kontot för en talesperson för Vita huset, Kaleigh McEnany, bara på grund av att hon diskuterade New York Posts rapport på plattformen, skriver Lifesite News. Företaget ska till och med ha blockerat spridningen av artikeln med hjälp av ett verktyg som dittills bara hade använts i extrema fall, som barnpornografi.

Enligt Taibbi beslutades blockeringen av rapporten på högsta nivå inom företaget, dock utan den förre vd:n Jack Dorseys kännedom. Detta är enligt USA-kännaren Ronie Bergggren den stora nyheten.

– Vi visste redan det här. Det nya som Musk har lagt fram är att det inte var en slump, det var överlagt. Topparna inom företaget tog beslut i skymundan, utifrån egna godtyckliga regler, säger han till Världen idag.

De argument som presenterades av Twitter var att materialet om Biden förmodligen var ”hackat” och att innehållet inte var sant, förklarar Berggren.

– Nu vet vi att det var sant. Hade allmänheten fått veta det här så hade det kunnat avgöra valet. Det är inte alls otroligt. Twitter lade sig i demokratiska val, säger Berggren.

Ronie Berggren tar upp att den demokratiske kongressledamoten Ro Khanna ifrågasatte Twitters förfarande med artikeln och påpekade att det förmodligen inte var förenligt med yttrandefriheten.

Berggren påpekar vidare att verktyget som Twitter använde för att stoppa spridningen av artikeln bara får användas om det finns ett polisbeslut om att innehållet är farligt.

– De satte demokratin ur spel. Jag försökte själv dela artikeln i oktober 2020, och fick se att det verkligen inte gick, säger han.

De satte demokratin ur spel.

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Finskspråkiga niondeklassare tycker sämre om svenskan

Finland. Finskspråkiga elever i Finland är för dåliga på svenska när de går ut nian, enligt en rapport från... fredag 24/3 21:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10