Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

På torsdagen samlades ett 30-tal personer utanför Migrationsverket i Solna för att visa sitt stöd för konvertiterna Hamid och Majid Khosravi. Foto: Arash Asadi

Tvillingarna ska utvisas – riskerar dödsstraff

Deras pastor och flera medlemmar i deras husförsamling greps samma dag som de lämnade Iran och åkte till Sverige. Nu vill Migrationsverket skicka tillbaka bröderna Majid och Hamid Khosravi till hemlandet, där de riskerar fängelse och i värsta fall dödsstraff.– Migrationsverkets beslut handlar om liv eller död för dem, säger systern Shima. 

Nyheter · Publicerad 09:27, 22 mar 2013

Lyssna på nyheten som radioinslag här.

Det var för två veckor sedan som polisen plingade på hos Majid Khosravis syster i Stockholmsområdet, där han bodde.
– De höll för titthålet när de ringde på och han öppnade. När jag fick telefonsamtalet var han helt chockad och kall i kroppen. Han kan inte språket och förstod inte varför polisen var där, berättar systern Shima för Världen idag.
– Jag frågade om polisen kunde vänta på att jag skulle hinna hem, innan de tog med sig Majid. Men de sa att de hade order på att ta honom och lämnade lägenhetsdörren olåst, säger Shima.

Majid Khosravi och hans tvillingbror Hamid blev kristna för elva år sedan i Iran. Samma dag som de lämnade landet för att besöka sin syster i Sverige för drygt ett år sedan, greps deras pastor och flera av medlemmarna i deras husförsamling. Därför bestämde de sig för att söka asyl Sverige. Men Migrationsverket har nekat bröderna uppehållstillstånd, och sedan polisbesöket för två veckor sedan befinner sig Majid på  myndighetens förvar i Märsta. Hamid håller sig gömd.

På torsdagseftermiddagen hade ett 30-tal personer, de flesta medlemmar i Iranska pingstförsamlingen i Sollentuna där Majid och Hamid är engagerade, samlats utanför Migrationsverket i Solna för att demonstrera mot beslutet att utvisa konvertiterna. Några höll i handskrivna plakat, andra hade med sig bilder på tvillingbröderna.
– Ompröva beslutet, skanderade demonstranterna.

Hamid Forotanfard är pastor i Iranska pingstförsamlingen och han är övertygad om att en utvisning av de konverterade bröderna kan innebära fängelse för dem.
– Det vanligaste är fängelse, där vi vet att man utövar tortyr. Men det är även fara för deras liv om de skickas tillbaka, säger han.
Någon timme in i demonstrationen kom två representanter för Migrationsverket för att ta emot ett intyg från Iranska pingstförsamlingens pastorer om att tvillingbrödernas kristna tro är genuin och att männens liv är i fara om de utvisas till hemlandet.
– Jag hoppas att Migrationsverket tar tillbaka utvisningsbeslutet och ser över ärendet på nytt, och att man tar hänsyn till viktiga punkter som man hittills har ignorerat, säger Hamid Forotanfard som själv har döpt männen i Sverige.
Även representanter från Iranska flyktingars riksförbund (IFR) fanns med på onsdagens demonstration.
– Utvisningen kan ske när som helst. Det kan vara om en timme. Polisen har i samarbete med Migrationsverket ändrat sin taktik och meddelar inte i förväg när avvisningsbeslutet kommer verkställas, säger Andisheh Alishahi från IFR.

När Världen idag vill prata med en av representanterna för Migrationsverket är han fåordig, men han konstaterar att demonstrationer mot utvisningsbeslut inte är något ovanligt.

ARASH ASADI

FOTNOT: Shima heter egentligen något annat. 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier