Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Nu avslöjas att Sverige använt missvisande metoder i internationell mätning om skolans kvalitet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna 2015 och 2018. Men bakom förbättringen ligger tveksamma urvalsmetoder, skriver Expressen.

Nyheter · Publicerad 14:48, 4 jun 2020

Sverige har plockat bort fler elever ur det slumpvis utvalda underlaget än de andra länderna som ingår i undersökningen.

Det finns regler för hur denna bortplockning får göras, om elever har kognitiv funktionsnedsättning, fysisk funktionsnedsättning eller om elever har bristande språkkunskaper på grund av att de är nyanlända.

Skolverket säger att den stora andelen bortplockade elever sannolikt beror på en ökad andel elever med begränsad erfarenhet av svenska språket. Men kritiker anser att urvalsmetoden gett felaktiga Pisa-resultat.

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet. Sedan har Skolverket använt detta uppumpade genomsnitt för att ge en alltför positiv bild av hur den svenska skolan utvecklats, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi som forskat på den svenska skolans utveckling till Expressen.

När Pisa-resultaten presenterades i december 2019 kallade utbildningsminister Anna Ekström det för ”en glädjens dag” och ”ett styrkebesked”, men glädjen saknade egentlig grund, enligt Expressen.

Efter avslöjandet kommer nu krav från både Liberalerna och Moderaterna om en granskning. L vill att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagens utbildningsutskott.

– Vi kommer nu begära att regeringen går till botten med detta och granskar alla siffror, säger Roger Haddad, skolpolitisk talesperson, till Expressen.

Moderaterna vill att både utbildningsminister Anna Ekström och Skolverket kallas till utskottet.

– Om det här stämmer borde provet diskvalificeras, säger Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson, till tidningen.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...