Sandviken

Tvångsförflyttning av elever föreslås – föräldrar rasar

Sandvikens kommuns politiska ledning vill integrera elever genom att tvinga andra elever att byta skola. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Det politiska styret i Sandvikens kommun vill tvångsförflytta elever från en skola i ett villaområde till en skola med många invandrarelever för att eleverna med utländsk bakgrund ska integreras bättre. Såväl opposition som föräldrar sågar förslaget.

– Det kan naturligtvis inte vara barnens uppgift att ta ansvar för politikernas misslyckade bostadsintegration, säger Jonny Bratberg (M).

Publicerad Uppdaterad

Flera medier rapporterar om att grundskolan Murgårdsskolan i Sandviken är i behov av ytterligare stöd i att ”förändra den ogynnsamma elevsammansättningen som orsakas av den socioekonomiska struktur som råder i upptagningsområdet”.  Skolan uppges uppvisa låga kunskapsresultat och ha många elever som är i behov av att lära sig tala och förstå svenska bättre.

– När eleverna pratar med varandra använder de sitt modersmål. Enda gången de använder svenska språket är när de pratar med en lärare eller kompis som inte har samma modersmål, säger Sara Molnå, rektor på Murgårdsskolan, till Sveriges Radio.

Den styrande koalitionen, bestående av S, C och L med stöd av V, vill att elever i Västanbyns skola, belägen i ett villaområde strax utanför Sandviken, ska flyttas till Murgårdsskolan. Syftet uppges vara att skapa nya klasser med fler elever med svenska som modersmål.

– Det är win-win för båda. Man lär av varandra, jag tänker att alla de här eleverna kommer få det bättre och att man kommer förstå olikheterna i samhället, säger kunskapsnämndens ordförande Jenny Karlsson (C) till SR.

Jessika Thunman, mamma till två elever på Västanbyns skola, är av en helt annan uppfattning.

– Det är som att man lägger över ansvaret på barnen att agera lärare i det här fallet. Alla barn har givetvis rätt till en bra skolgång, men det kan inte vara våra barns uppgift att lösa situationen, säger hon till  Tidningen Näringslivet.

Oppositionspolitikern Jonny Bratberg (M) håller med de föräldrar som är upprörda över den styrande koalitionens förslag.

– Man vill att de svenska barnen ska lära de andra barnen att bli bättre på svenska, men det kan naturligtvis inte vara barnens uppgift att ta ansvar för politikernas misslyckade bostadsintegration. Om det här förslaget går igenom kommer många av dem att titta på att flytta från området, eller att flytta barnen till andra skolor, friskolor exempelvis, säger Bratberg till TN.

Flera föräldrar i Västanbyn har gått samman i en gemensam protest och försöker stoppa förslaget som nu överklagats till förvaltningsrätten, uppger tidningen.

– Vi har ansvar för våra barn, men får ingen respons när vi försöker komma med inspel. Det får vara stopp nu, säger Jessika Thunman.

Powered by Labrador CMS