I en proposition från regeringen vill man att barn som ”inte sedan tidigare deltar i förskolans verksamhet” genom så kallad direktinskrivning ska ”erbjudas allmän förskola” från och med det kalenderår då barnet fyller tre.
Samma procedur ska gälla barn som deltar i pedagogisk omsorg, alltså även där familjerna gjort ett aktivt val att ordna barnomsorg på annat sätt än genom förskola.
Debattören Madeleine Lidman som driver Hemmaföräldrars nätverk menar att det handlar om en slags tvångsinskrivning.
”I ett första läge ska föräldrar kunna skriva ut sina barn igen, men risken är att många missar den detaljen”, skriver Lidman som anser att förslaget, som sägs syfta till att barn till nyanlända ska få bättre kunskaper i svenska, är djupt problematisk.
”Det finns flera saker att anmärka på den här storskaliga lösningen med ett tvång för alla tvååringar”, skriver hon.
En sådan sak är den bristande kvaliteten och de stora barngrupperna på många förskolor. En annan är bristen på forskningsunderlag.
”Vi har inte forskat om förskolans effekt på barn i Sverige under de senaste 40 åren, det enda vi vet är att i samma takt som allt fler barn gått i förskola har skolresultaten sjunkit (OECD Pisa) – även sedan man justerat för socioekonomiska faktorer och invandrarbakgrund. Även den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar har ökat under samma period”.
Lidman hänvisar till ny internationell forskning som redovisas i The Economist. Den amerikanska studien visar på risken för ökade beteendeproblem samt små eller inga effekter alls av att erbjuda förskola och olika riktade program till barn i socialt utsatta områden innan skolstart.
Förutom direktinskrivningen vill regeringen också, som Världen idag tidigare rapporterat, att det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva uppsökande verksamhet i form av brev, telefonsamtal och dörrknackning, gentemot de familjer som valt att inte sätta sina barn tidigt på förskolan.
S-regeringen vill att ansvaret för barns förskolegång ska flyttas från föräldrarna till kommunerna.