Den som föraktar ordet fördärvar sig själv, den som respekterar budet blir belönad.
Ordspråksboken 13:13

Världen idag

Två personer döda efter nya skottlossningar i helgen

Två män i 20-årsåldern har avlidit efter en skottlossning i Örebro på söndagskvällen. Ännu finns ingen misstänkt gripen för brottet.

I Uppsala hittades en man skottskadad på söndagskvällen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 31 maj 2022

Polisen larmades om skottlossning i stadsdelen Varberga i Örebro på söndagskvällen och fann två skadade på en skolgård. Senare under natten meddelade polisen att båda hade avlidit och att en förundersökning om mord har inletts.

Ingen misstänkt var gripen på måndagsmorgonen.

För en dryg vecka sedan hittades en man död efter en skottlossning i samma stadsdel. Polisen utreder nu eventuella kopplingar till söndagens dödsskjutning, men polisens presstalesperson Gabriel Henning menar att det är för tidigt att säga.

Tre förskolor hölls stängda under måndagen, då polisens avspärrningstejp löper runt området, vilket gör att kommunen inte har tillträde till lokalerna. Barnen erbjuds tillfällig plats på en annan förskola i området, men inte alla får plats.

”Vi har många barn i våra förskolor och kan därför inte erbjuda tillfällig plats för alla barn på de avspärrade förskolorna, utan endast till de barn vars vårdnadshavare arbetar inom samhällsviktig verksamhet”, skriver Katarina Arkehag, chef på förvaltningen för förskola-skola i Örebro kommun, i ett pressmeddelande.

Kommunen hoppas få tillträde till lokalerna igen på tisdagen.

I Uppsala hittades en man i 20-årsåldern skottskadad på söndagskvällen efter att polisen fått in larm om flera höga smällar i bostadsområdet Sävja. Skadeläget beskrivs som ej livshotande och polisen har kunnat samtala med mannen under natten till måndag.

Flera platser är avspärrade för teknisk undersökning i bostadsområdet, och händelsen utreds som försök till mord.

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10