På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kinesiska husförsamlingsledaren Shi Enhao dömdes i förra veckan till två års arbetsläger. Bilden är från i april då medlemmar i Beijingförsamlingen Shouwang förs bort av polis när de samlats för att hålla gudstjänst. Foto: NG HAN GUAN / AP / SCANPIX

Två års arbetsläger för pastor

Shi Enhao, en av ledarna för den kinesiska husförsamlingsrörelsen, har dömts till två års arbetsläger. Myndigheternas beslut fattades i förra veckan, utan någon rättegång.

Nyheter · Publicerad 09:02, 5 aug 2011

Pastor Shi Enhao och flera andra församlingsledare greps vid en räd den 31 maj i staden Suqian i provinsen Jiangsu. De flesta gripna frigavs dagen efter, men Shi Enhao och Chang Meiling hölls i förvar i 12 dagar. Shi Enhao häktades formellt den 21 juni, enligt China Aid Association.
Omskolning genom arbete är ett vanligt förekommande straff, som kan utdelas utan vare sig åtal eller rättegång. Enligt officiella siffror var 250 000 personer i arbetsläger 2008.

Shi Enhao anklagades officiellt för illegala möten och illegalt organiserande av sammankomster för religiösa möten. Han är biträdande ledare för Kine-siska husförsamlingsalliansen, som bildades 2005. Rörelsen omfattar tusentals människor i hundratals församlingar, som möts på olika platser runt landets huvudstad Beijing, uppger CAA, skriver Com-pass Direct.
Alliansens högste ledare, Zhang Mingxuan, har tidigare gripits flera gånger av polisen.
Efter gripandet av Shi Enhao har medlemmarna i rörelsen förbjudits att fortsätta träffas. Polisen har också konfiskerat motsvarande nära 22 000 dollar i insamlade pengar samt musikinstrument och körkläder. Shi Enhaos hustru och deras fyra vuxna barn har också utsatts för hot av polisen, enligt CAA.

I april vräktes kyrkan Shouwang, en av Beijings största underjordiska församlingar, från sin lokal.
Medlemmarna i församlingen har sedan dess firat gudstjänster utomhus, trots polisingripanden för att förhindra sammankomsterna. I tisdags publicerade CAA ett uttalande från församlingen, som skrevs efter att församlingen på söndagen återigen samlats utomhus, för sjuttonde veckan i rad. Där berättas om hur polisen försöker förhindra medlemmarna från att träffas:
"I förra veckan hölls många troende i husarrest från lördagen. Så långt som vi vet fördes minst 22 troende bort på söndagsmorgonen för att de var på väg till den planerade platsen för att delta i gudstjänsten. De skickades till minst 12 olika polisstationer... Inte förrän vid midnatt släpptes en del av de troende. Klockan 12 den 1 augusti, efter mer än 24 timmar, var fortfarande fem troende i häktet... Den sista troende, en syster, släpptes inte förrän 12.30 den 2 augusti".

Men svårigheterna har inte fått de troende att tappa modet. I uttalandet skriver församlingen: "Det är verkligen Guds nåd att bröder och systrar mött sådana omständigheter med frid och glädje."
Trots att regimens brutala politik fortsätter kommer nya kyrkoledare fram hela tiden. Enbart i Beijing finns ett 20-tal underjordiska seminarier där hundratals studenter utbildas och efter utbildningen startar många av de egna församlingar, skriver Wall Street Journal.
Tidningen jämför den spända utvecklingen med den situation som rådde innan regimen brutalt slog ner Falun gong-rörelsen 1999 efter att den krävt att bli accepterad.
– Situationen börjar bli okontrollerad, säger Yang Fenggang vid Purdue University, en expert på den kinesiska kyrkan, till tidningen.


David Högfeldt

david.hogfeldt@varldenidag.se

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier