Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

TV4 anklagar frikyrkor för hedersnormer

I ett samtal om hedersrelaterade brott och hedersförtryck i TV4:s Nyhetsmorgon sade programledaren Jenny Strömstedt att ”den här typen av normer även finns inom delar av frikyrkan”. Men Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, anser att uttalandet relativiserar mord på utsatta kvinnor.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 mar 2021

I lördagens Nyhetsmorgon i TV4 belystes problemen med hedersförtryck, dels utifrån en ny bok, dels med anledning av en kommande skärpning av lagstiftningen mot hedersrelaterade brott.

I inslaget intervjuades både justitieminister Morgan Johansson och författaren Elaf Ali, som själv har vuxit upp under hedersförtryck. I sin bok Vem har sagt något om kärlek berättar hon hur den irakiska familjens hedersnormer styrde hennes liv.

Hon berättar bland annat att hon som 15-åring såg ett tv-program om hur Fadime Sahindal dödades av sina släktingar. Efteråt frågade Elaf Ali sin pappa om han skulle kunna döda henne ifall hon träffade en partner, och då svarade pappan ja.

I en kommentar senare i programmet säger programledaren Jenny Strömstedt att den här typen av hedersrelaterade normer även finns ”inom delar av frikyrkan”, något som bland andra Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, reagerat på.

”Det vore välkommet om Nyhetsmorgon kunde ge någon form av empiriskt underlag där det framkommer att direkta uppmaningar till eller förekomsten av mord för att försvara familjens/klanens heder är utbrett inom frikyrkorna. Annars vore det passande om man backade från sitt uttalande – inte minst för att man i så fall relativiserar mord på utsatta tjejer och killar”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Rudenstrand säger till Världen idag att begreppet ”hederskultur” riskerar att förlora sin betydelse när det används på det här sättet.

– Inslaget handlar i stort sett om hedersbrott och hedersrelaterade mord. I en kort passus nämns hedersnormer inom frikyrkan, men problemet är att man blandar ihop begreppen, förklarar han.

Inom frikyrkan ser han hellre att vi talar om renhetsideal och om kallelsen till lärjungaskap, att vara heliga så som Gud är helig.

– Jag är helt med på att många farit illa när vissa inslag av renhetsideal har tillämpats fel inom frikyrkan, något som är djupt tragiskt. Men som jag uppfattar hederskultur så hör det ihop med kontroll, hot, misshandel och mord på grund av något som går emot familjens eller klanens heder. Det är uppenbart att denna form av förtryck inte är någon utbredd företeelse inom den svenska frikyrkan.

Världen idag har sökt TV4 för att höra varför de nämnde frikyrkan i ett sammanhang där de diskuterade hedersrelaterade brott, men har i skrivande stund inte fått något svar.

Det är uppenbart att denna form av förtryck inte är någon utbredd företeelse inom den svenska frikyrkan.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier