Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

TV4: 800 misstänkta hatbrott mot kyrkor

Demokratiminister Amanda Lind (MP) fördömde på tisdagen attackerna mot Spånga kyrka nyligen som ”kristofobiska hatbrott”.

– Det är en attack mot det öppna demokratiska samhället, mot religionsfriheten och ytterst mot oss alla, sade hon till TV4 Nyheter som gjort en granskning av hatbrotten.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 feb 2021

Under två tillfällen i januari utsattes Spånga kyrka i nordvästra Stockholm för attacker med moltovcocktails och brandfarlig vätska.

Polisen har ännu inga spår efter misstänkta, men enligt TV4 Nyheterna utreder man om det kan finnas samband med de omkring 300 gravar som vältes på Norra begravningsplatsen i Solna i december.

– Det här är en attack mot hela det här området. Det är också en attack mot det svenska kulturarvet och en attack mot religion och kristendomen här i området, sade riksdagsledamot Anders Österberg (S) i tv-inslaget.

Härom veckan deltog han i en ljusmanifestation för Spånga kyrka. Anders Österberg har dessutom ställt en skriftlig fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), där han velat veta om hon fördömer dåden mot kyrkan i Spånga, och hur hon vill stärka skyddet av religiösa platser.

I sitt svar, liksom i TV4-intervjun, tog ministern avstånd från attackerna.

”Våld mot religiösa platser är ett försök att göra människor rädda att utöva sin tro. Det finns ingen plats för sådana handlingar i ett demokratiskt samhälle”, skrev hon i sitt svar.

Men hon utlovade inget nytt skydd för trossambundens mötesplatser, utan hänvisade till det statsbidrag för säkerhetshöjande åtgärder som kan sökas genom Kammarkollegiet.

I TV4-intervjun påpekade Amanda Lind att de kristofobiska hatbrotten ökar.

– Vi ser hur hatbrott ökar överlag, även de kristofoba hatbrotten. Och det är något vi verkligen måste göra vad vi kan för att bekämpa, sade hon.

Enligt siffror som Brotts­före­byggande rådet, Brå, tagit fram åt TV4 Ny­heterna har det skett fler än 800 misstänkta hatbrott mot kyrkor sedan 2012. Anmälningarna gäller bara byggnader och platser, så som kyrkor och kyrkogårdar, och inte anmälda hatbrott riktade mot individer.

– Anmälningarna har fördubblats de senaste tio åren, sade reportern och förklarade att det inte går att säga om detta beror på fler brott eller på en ökad benägenhet att anmäla.

Polisanmälningarna om hatbrott mot judiska och muslimska religiösa platser har också ökat kraftigt, enligt inslaget. De hatbrott som gäller judar är ungefär lika många som de kristofobiska, medan hatbrotten mot muslimer är lika många som de mot kristna och judar tillsammans.

Reportern på TV4 sade sig ha gått igenom några av de domar som gällt angrepp mot kristna platser, och nämnde att ungdomsgäng, högerextremister och personer med psykisk ohälsa fanns bland gärningsmännen.

Vi ser hur hatbrott ökar överlag, även de kristofoba hatbrotten. Och det är något vi verkligen måste göra vad vi kan för att bekämpa.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00