Nyheter

Tusentals skanderade att Israel inte har rätt att existera

”Krossa sionismen” var ett av slagorden som skanderades ut på en stor propalestinsk manifestation i Stockholm i söndags. Foto: Pontus Lundahl/TT
”Krossa sionismen” var ett av slagorden som skanderades ut på en stor propalestinsk manifestation i Stockholm i söndags. Foto: Pontus Lundahl/TT
Gulan Avci. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Gulan Avci. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Agnes Wold. Foto: Adam Ihse/TT
Agnes Wold. Foto: Adam Ihse/TT

Tusentals människor gav uttryck för hat mot Israel under en propalestinsk demonstration på Sergels torg i Stockholm i söndags. Liknande demonstrationer arrangerades i flera svenska städer i helgen.”Kan antisemitismen manifesteras på ett tydligare sätt?” skriver riksdagsledamoten Gulan Avci (L) på X.

Publicerad Uppdaterad

Kan ni greppa vad som sker?

Susanna Silfverskiöld

I videoklipp från söndagens stora propalestinska demonstration i Stockholm ses och hörs tusentals demonstranter skandera ”from the river to the sea” (från floden till havet), ett uttryck som proklamerar åsikten att Israels land tillhör palestinierna och att Israel inte har någon rätt att existera.

I andra videoklipp från demonstrationen hörs en folkskara skandera ”krossa sionismen”.

Att så många människor samlas på ett svenskt torg för att uttrycka Israelhat väcker reaktioner.

”Hets mot folkgrupp”, skriver L-politikern Jakob Olofsgård på X.

”Kan antisemitismen manifesteras på ett tydligare sätt än vad det gjordes på Sergels torg? Jag efterlyser fördömanden från Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Magdalena Andersson. Bryt tystnaden nu!”, skriver riksdagsledamoten Gulan Avci (L) på X.

Så vitt Världen idag har kunnat se har varken de omnämnda politikerna eller Tidöpartiernas ledare fördömt manifestationen.

Läkaren Agnes Wold delar ett videoklipp där man hör en talare jämföra Hamas kidnappning av israeliska barn med svensk socialtjänsts ”kidnappning” av barn.

”Fullt med människor som skanderar att Israel ska utplånas. Andra ropar ut desinformation om att svensk socialtjänst ’kidnappar tusentals barn’. Tidigare har vi sett människor i svenska städer fira Hamas avrättningar. Kan ni greppa vad som sker?”, skriver debattören Susanna Silfverskiöld i ett inlägg på X.

Under helgen arrangerades propalestinska protester runtom i världen, bland annat i Storbritannien, Italien och Australien. I London deltog upp till 100 000 personer, rapporterar TT. I Sverige hölls fler demonstrationer än den i Stockholm.

Tusentals personer tågade mellan Gustav Adolfs torg och Möllevångstorget under en propalestinsk demonstration i Malmö, uppger Sydsvenskan. På Stortorget i Karlskrona var cirka 300 personer samlade för att vifta med palestinska flaggor och ropa slagord, uppger P4 Blekinge.

De Israelstödjande manifestationerna lyser med sin frånvaro på svenska gator och torg. Såvitt Världen idag kan se är manifestationen som arrangerades på Norrmalmstorg i Stockholm undantaget som bekräftar regeln.

Powered by Labrador CMS