Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Tusentals egyptier, både kristna, muslimer, frihetsaktivister och liberala politiker, marscherade på tisdagen i Kario i protest mot att de ansvariga för dödandet av 26 kopter för på dagen ett år sedan inte har straffats. Foto: KHALIL HAMRA/AP SCANPIX

Tusentals på marsch för dödade kopter

Flera tusen egyptier marscherade på Kairos gator på tisdagen, för att markera minnesdagen av militärens våldsamma svar på en koptisk demonstration för ett år sedan, då 26 personer dödades. Demonstranterna krävde att ansvariga befäl ska åtalas för morden.

Nyheter · Publicerad 16:37, 10 okt 2012

 Muslimska och kristna ledare, aktivister och liberala politiker gick alla tillsammans i tisdagens marsch, rapporterar AP. Marschen hölls till minne av det som kallas "Masperomassakern" då militären angrep kristna som demonsterade mot att militären inte skyddat dem mot våldsamma angrepp från islamister.
Militären svarade då med att skjuta ihjäl flera demonstranter och andra blev överkörda av tunga militärfordon. Massakern nionde oktober 2011 var ett av de grövsta exemplen på regimens övervåld under det militärstyre som följde efter president Mubaraks fall.

Under minnesmarschen på tisdagskvällen gick den stora folkskaran sex kilometer fram till den tv-station som var platsen för massakern.
– Blod kommer inte att glömmas oavsett hur lång tid som går, sade Mary Daniel, syster till Mina Daniel, en framträdande ung kristen ledare som var ett av dödsoffren för ett år sedan, till AP.

Under demonstationen visade många sin växande besvikelse över utvecklingen efter Mubaraks fall och talade om sin fruktan för ett islamistiskt styre, skriver nyhetsbyrån. Tidigare parlamentarikern Ziad el-Oleimi uppmanade president Mursi att leva upp till sitt löfte att alla som dödat egyptier ska ställas inför rätta. Det är han skyldig "alla martyrer... alla de som dött så att vårt land blir fritt och demokratiskt", sade el-Oleimi, enligt AP.  

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier