Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Av de tusentals barn som försvinner i Sverige är det oklart hur många som förs bort för giftermål utomlands. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Julio Cortez/AP/TT

Tusentals barn ”försvinner” – politiker kräver handling

Varje år försvinner många barn i Sverige, försvinner i meningen att myndigheterna inte vet var de finns.

”Om man som förälder inte kan styrka vart ett barn tagit vägen ska man kunna straffas för bristande omsorg”, föreslår moderaten Jan Ericson nu i en riksdagsmotion.

Nyheter · Publicerad 19:00, 30 sep 2021

”10 000 försvunna barn möttes av en gäspning”.

Det är rubriken på en ledare av Patrik Kronqvist i Expressen. Han utgår från en rapport från Försäkringskassan som presenterades tidigare i år. Där uppskattar myndigheten att det finns omkring 10 000 barn som är folkbokförda i Sverige men som myndigheterna inte kan nå.

”De dyker inte upp när barnavårdscentralen kallar till femårskontroll, när tandläkaren vill undersöka mjölktänderna eller när skolterminen drar i gång igen”, skriver Kronqvist som undrar varför detta faktum inte får större uppmärksamhet.

”I barnkonventionens Sverige kan vårdnadshavare få ett sms om en elev är fem minuter sen till en lektion. Men om de inte dyker upp i skolan på fem månader är det inte säkert att kommunen går till botten med saken.”

Kronqvist påminner om ett fall från 2019 då det uppdagades att en familj i Ystad under många år hållit sina fem barn isolerade. Barnen uppvisade muskelsvaghet, hade svårt att äta på egen hand, kunde inte tvätta sig själva och hade kunskapsluckor, skriver han.

Hur många av de försvunna barnen ”växer upp i samma misär som barnen i Ystad utan myndigheternas vetskap?” frågar han sig.

”Hur många av dem blir bortgifta mot sin vilja? Ingen har egentlig någon aning.”

I vissa fall kan det handla om kärleksfulla familjer som helt enkelt flyttat utomlands, men eftersom det finns brister i myndigheternas hantering av dessa fall kan ingen veta säkert hur många barn det är som riskerar att fara illa, menar Kronqvist.

Jan Ericson (M) lyfter i en ny motion i riksdagen frågan om barn som förs utomlands för att giftas bort.

”Vid varje terminsstart i svenska skolor rapporteras det om elever som ’försvunnit’ under lovet. Inte sällan är det unga flickor som avvikit, och misstankar uppstår om att de mot sin vilja förts utomlands, exempelvis för barngifte”, skriver han och konstaterar att det kan vara svårt att bevisa vad som hänt eller vart barnen tagit vägen, då bevis saknas och det inte är möjligt att fälla föräldrarna för brott.

”Ett sätt att komma åt dessa fruktansvärda övergrepp mot omyndiga barn vore att överväga möjligheten att införa strikt ansvar för föräldrar som är bosatta i Sverige”, skriver han. 

Det skulle innebära att den förälder som inte kan styrka vart ett barn tagit vägen ska kunna straffas för bristande omsorg och möjligheten ska utredas ”avseende risk att mista vårdnaden om sina övriga barn”, föreslår Ericson.

I barnkonventionens Sverige kan vårdnadshavare få ett sms om en elev är fem minuter sen till en lektion. Men om de inte dyker upp i skolan på fem månader är de inte säkert att kommunen går till botten med saken.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier