Israel

Tusen musiker deltog i konsert för gisslan – blev viral succé

Anhöriga till gisslan håller upp skyltar om att gisslan ska komma hem.
Mer än hundra personer hålls fortfarande fångna av Hamas. I Israel är engagemanget för att få dem fria stort.

En massorkester med omkring 1 000 israeliska musiker har spelat in en musikalisk vädjan om att gisslan som hålls av Hamas i Gaza ska föras hem. I musikvideon, som på kort tid fått miljoner visningar på Youtube, deltar även familjemedlemmar till de gisslantagna.

Publicerad Uppdaterad

Tidningen Times of Israel berättar att inspelningen av den så kallade ”hemlandskonserten” gjordes i den gamla amfiteatern i israeliska Caesarea den 18 december.

Där hade producenten Talya Yarom, som var den som kom på ursprungsidén, lyckats samla en blandning av hela tusen musiker, amatörer såväl som professionella, unga såväl som gamla, och spelare av såväl rockmusikinstrument som klassiska instrument.

– Ettusen låter bra, säger producenten, som beskriver de församlade musikerna som en ”symbol för det vackra Israel”.

Yarom, som Times of Israel konstaterar är en veteran när det gäller utomhusproduktioner, uppger att hon ville bidra med något stort och vackert för att ”värma allas frusna hjärtan”, efter Hamas terroristattacker den 7 oktober.

Hon ringde då sin vän, dirigenten Eran Mitelman, och tillsammans valde de att använda sig av den israeliska låtskrivaren Ehud Manors välkända sång Habaitah, vars titel betyder ”hem” på hebreiska, samtidigt som de ville skapa en blandning av rock och klassisk musik.

– Nationen ropar till världen: ”För hem dem”, förklarar Yarom med hänvisning till de slagord som har använts i Israel kopplat till ansträngningarna för att få hem gisslan.

Omkring tusen musiker deltar i en konsert i Israel för att få hem gisslan.
Filmen med konserten har fått över två miljoner visningar.

Slutresultatet kan beskrivas som ett potpurri eftersom det är en blandning av en version av sången Habaitah och en instrumental bit av den israeliska nationalsången Hatikvah som är insprängd i mitten.

De tusen musikerna ska producenten Yarom ha fått tag på genom en efterlysning på internet och de fick först öva för sig själva för att sedan samlas i Caesarea den 18 december, där familjemedlemmar till gisslantagna också anslöt.

I musikvideon syns familjemedlemmarna ansluta i mitten av sången, under den instrumentala del som kommer från nationalsången, för att sedan stämma in omtaget av sången Habaitah

– Det var fantastiskt när familjer till gisslantagna anslöt sig till oss för att sjunga. De berörde oss väldigt mycket, säger Talya Yarom.

På Youtube publicerades musikvideon den 28 december på en särskild kanal med namnet Homeland concert, där den knappt två veckor senare hade fått cirka 400 000 visningar. Dessutom publicerades videon den 29 december på den messianskjudiska kanalen One for Israel där den på samma tid hade fått över 1,7 miljoner visningar.

Powered by Labrador CMS