Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Turné mot antisemitism inleds på lördagen

Daniel Alm, Tommy Lilja, Tomas Sandell. Det är några i raden av talare vid en kyrkoturné mot antisemitism som pågår under maj månad. Första nedslaget äger rum nu på lördag i församlingen Arken i Kungsängen.

Nyheter · Publicerad 14:05, 3 maj 2019

– Vi har ett kristet ansvar att stå emot antisemitism i alla former, säger Erik Borg från Israels vänner, som gör turnén tillsammans med Världen idag.

Erik Borg berättar att behovet av att uppmana kristna att ta tydlig ställning mot antisemitism vuxit fram de senaste åren.

– Att antisemitismen är på frammarsch har man märkt inte minst det senaste året. Så det känns som att det var dags att göra något aktivt mot det som händer i samhället, både i Sverige och ute i Europa, säger han.

Den aktuella turnén heter ”Säg nej till antisemitismen” och inleds alltså på lördagen med möte i församlingen Arken i Kungsängen. Kvällens talare är Marcus Jonsson, informations- och kommunikationschef på Pingst Sverige och Tommy Lilja, pastor i Folkkyrkan i Sölvesborg och ledare för missionsorganisationen PTL Ministries.

”Antisemitismens skamfyllda historia är uråldrig och tyvärr inte ett avslutat kapitel än i dag 2019, utan dagens samhälle är fortsatt präglat av antisemitiska åsikter och värderingar,” skriver arrangörerna om bakgrunden till turnén.

”Vi har alla en skyldighet och ett ansvar att agera och bekämpa antisemitismens olika uttryck.”

Den 11 maj landar turnén i Pingstkyrkan i Linköping där författaren Marcus Birro och Roar Sörensen, bland annat känd som skribent i Världen idag, kommer att tala. 

Samma dag blir det ett möte i Immanuelskyrkan i Malmö, där ledaren för Pingst Sverige, Daniel Alm, och Tomas Sandell vid organisationen European Coalition for Israel (ECI) står som talare.

Turnéns sista anhalt blir Johannebergs församling i Göteborg, den 18 maj. Där talar bland annat Hans Weichbrodt, svenskkyrklig präst tillika inspiratör inom Oasrörelsen.

– Jag tror att vi kommer att få en ganska bred bild av det här problemet, utifrån de olika talarnas perspektiv, säger Erik Borg.

– Det finns som en röd tråd att vi har ett kristet ansvar att stå emot antisemitism i alla former.

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...