Israel

Turkisk politiker förbannade Israel – drabbades av hjärtstopp

En islamistisk parlamentsledamot fick hjärtstopp när han förbannade Israel under ett tal i det turkiska parlamentet i Ankara. Bilden är från ett annat tillfälle i det turkiska parlamentet.

En turkisk parlamentsledamot förbannade Israel under ett anförande. Därefter sjönk han ihop bakom podiet, på grund av något som visade sig vara ett hjärtstopp. Mannen återupplivades, men dog två dagar senare.

Den turkiske oppositionspolitikern och lagstiftaren Hasan Bitmez höll ett anförande i parlamentets generalförsamling, där han kritiserade regeringens pågående handel med Israel. Det rapporterar Times of Israel och Reuters

Bitmez avslutade sitt tal med att förbanna den judiska staten.

– Ni kommer inte att undkomma Allahs vrede, sade han. 

Därefter riktade han en kort hälsning till åhörarna, och sedan föll han i golvet. 

I det turkiska parlamentets officiella videoupptagning, som lagts ut av Israel Nyheter på Telegram, syns flera parlamentariker rusa fram till den livlöse mannen.

– Hans hjärta slutade slå. Därefter återupplivades han i parlamentet och fördes inom 20 minuter till sjukhuset, säger den turkiske hälsoministern Fahrettin Koca.

Bitmez hölls vid liv med hjälp av medicinsk utrustning, men hans tillstånd efter hjärtinfarkten var enligt ministern ”extremt kritiskt och allvarligt”. Två dagar senare dog han på sjukhuset i Ankara.

Hasan Bitmez tillhörde det lilla islamistiska Saadetpartiet, som har en alliansöverenskommelse med det största oppositionsblocket och på så sätt kunnat vinna platser i parlamentet. I sitt tal kallade han president Tayyip Erdogans regeringsparti AKP för Israels ”medbrottsling” i kriget mot Hamas.

På podiet hade Bitmez ställt ett plakat med texten: ”Mördare Israel. Medlöpare AKP.”

Powered by Labrador CMS