Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Den turkiska toppolitikern Ömer Celik vill att Sverige tillgodoser Turkiets krav. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Turkiet: Sverige gör inte tillräckligt

Sverige gör inte tillräckligt för att tillgodose de krav Turkiet ställt för att godkänna den svenska Natoansökan. Det upprepar regeringspartiet AKP:s talesperson Ömer Celik, bara en vecka före statsminister Ulf Kristerssons Turkietresa.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 nov 2022

– Uttalandena från Sverige är bra, men inte tillräckliga förrän de har implementerats, säger Celik sent på måndagskvällen.

Utspelet kommer kort inför att statsminister Ulf Kristersson (M) väntas besöka Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i syfte att försöka lösa den knut som ligger i vägen för de svenska och finska ansökningarna till militäralliansen.

Natochefen Jens Stoltenberg ska enligt uppgift bege sig till Ankara denna vecka för ett separat möte med presidenten.

Erdogan har flera gånger upprepat sitt krav på att 73 personer från Sverige och Finland måste utlämnas till Turkiet för att ländernas Natoansökan ska godkännas.

Den svenske utrikesministern Tobias Billström har sagt att han tror att hans regering kommer att ha lättare att ta Sverige in i Nato än den tidigare.

– Vi har en annan position, sade han till TT förra veckan.

Billström anser att Magdalena Anderssons S-regering var tyngd av sitt ”bagage” i kurdfrågan.

– Det handlade bland annat om uttalanden man hade gjort och om hur man såg på aktiviteter från kurdiska grupper på svenskt territorium, säger Billström.

För att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan har de tre länderna ingått ett gemensamt avtal med en rad punkter som ska uppfyllas.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10