Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Turkiet ”säger inte ja” till Sveriges och Finlands Natoansökan

Turkiets president Recep Tayyip Erodgan säger att Turkiet inte kommer att säga ja till Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato.

– Vi kommer inte att säga ja till dem som tillämpar sanktioner mot Turkiet för att gå med i säkerhetsorganisationen Nato, säger Erdogan på en presskonferens.

Nyheter · Publicerad 15:55, 17 maj 2022

I ett historiskt ögonblick undertecknade utrikesminister Ann Linde (S) på tisdagen Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Den kommer att överlämnas när också Finland är redo att lämna in sin ansökan.

– Det känns stort, det känns allvarstyngt, det känns som att vi nu ändå har landat i det som vi tror är bäst för Sverige, säger Ann Linde.

Samtidigt försöker Turkiet att stoppa planerna. På måndagen blockerade landet en deklaration från Nato angående beskeden från Sverige och Finland, uppger en diplomatkälla för nyhetsbyrån AFP.

På måndagen kom också uppgiften att en grupp svenska och finländska diplomater planerar att inom kort resa till Turkiet.

– De säger att de kommer till Turkiet på måndag. Kommer de för att övertala oss? Ursäkta, men de borde inte bemöda sig, säger president Erdogan.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade på sitt privata Twitterkonto att han under måndagen varit i kontakt med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu.

”Turkiet är en viktig allierad och all oro kring säkerhet behövs tas upp. Vi måste hålla ihop i den här historiska stunden”, skriver Stoltenberg bland annat.

Ett Natomedlemskap måste godkännas av alla de 30 medlemsländernas parlament.

Utrikesminister Ann Linde (S) har via sin pressekreterare avstått att kommentera Erdogans uttalande.

Men i en intervju med finska Yle ställer sig Finlands statsminister Sanna Marin undrande till Turkiets uttalanden.

– Så klart är de här budskapen oroväckande. Frågan uppstår förstås varför budskapen är annorlunda nu. Tidigare har Finland försäkrats om att Turkiet inte vill lägga några som helst hinder i vägen för Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap eller försvåra den här processen.

Marin kommenterade också Erdogans uttalande om den ovälkomna delegationen.

– Det är inte speciellt uppmuntrande, men jag tror att ärendet löser sig genom diskussion, säger hon.

Turkiet, Finland och Sverige hade i lördags samtal vid mötet för Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Där togs Erdogans anklagelser upp, om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.

Efter mötet hävdade den turkiska delegationen att Ann Linde hade uppträtt provokativt, vilket Linde å sin sida sade berodde på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.

– Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess, sade Linde i samband med att Socialdemokraterna meddelade sitt beslut om Nato i söndags.

Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess.

Läs mer

  Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

  Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

  Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

  Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

  Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

  Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

  Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

  Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

  Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

  Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

  Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

  Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

  OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

  Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

  Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

  Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

  Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

  Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
  Följ Världen idag i sociala medier