Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Turkiet ”säger inte ja” till Sveriges och Finlands Natoansökan

Turkiets president Recep Tayyip Erodgan säger att Turkiet inte kommer att säga ja till Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato.

– Vi kommer inte att säga ja till dem som tillämpar sanktioner mot Turkiet för att gå med i säkerhetsorganisationen Nato, säger Erdogan på en presskonferens.

Nyheter · Publicerad 15:55, 17 maj 2022

I ett historiskt ögonblick undertecknade utrikesminister Ann Linde (S) på tisdagen Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Den kommer att överlämnas när också Finland är redo att lämna in sin ansökan.

– Det känns stort, det känns allvarstyngt, det känns som att vi nu ändå har landat i det som vi tror är bäst för Sverige, säger Ann Linde.

Samtidigt försöker Turkiet att stoppa planerna. På måndagen blockerade landet en deklaration från Nato angående beskeden från Sverige och Finland, uppger en diplomatkälla för nyhetsbyrån AFP.

På måndagen kom också uppgiften att en grupp svenska och finländska diplomater planerar att inom kort resa till Turkiet.

– De säger att de kommer till Turkiet på måndag. Kommer de för att övertala oss? Ursäkta, men de borde inte bemöda sig, säger president Erdogan.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade på sitt privata Twitterkonto att han under måndagen varit i kontakt med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu.

”Turkiet är en viktig allierad och all oro kring säkerhet behövs tas upp. Vi måste hålla ihop i den här historiska stunden”, skriver Stoltenberg bland annat.

Ett Natomedlemskap måste godkännas av alla de 30 medlemsländernas parlament.

Utrikesminister Ann Linde (S) har via sin pressekreterare avstått att kommentera Erdogans uttalande.

Men i en intervju med finska Yle ställer sig Finlands statsminister Sanna Marin undrande till Turkiets uttalanden.

– Så klart är de här budskapen oroväckande. Frågan uppstår förstås varför budskapen är annorlunda nu. Tidigare har Finland försäkrats om att Turkiet inte vill lägga några som helst hinder i vägen för Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap eller försvåra den här processen.

Marin kommenterade också Erdogans uttalande om den ovälkomna delegationen.

– Det är inte speciellt uppmuntrande, men jag tror att ärendet löser sig genom diskussion, säger hon.

Turkiet, Finland och Sverige hade i lördags samtal vid mötet för Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Där togs Erdogans anklagelser upp, om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.

Efter mötet hävdade den turkiska delegationen att Ann Linde hade uppträtt provokativt, vilket Linde å sin sida sade berodde på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.

– Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess, sade Linde i samband med att Socialdemokraterna meddelade sitt beslut om Nato i söndags.

Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess.

Läs mer

  Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

  Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

  Hans rike ska aldrig ta slut

  Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

  Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

  Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10