Den väldiga strömmen av flyktingar från Syrien har nära nog fått EU att haverera, då många medlemsstater vägrat ta emot flyktingar utan helt enkelt slussat dem vidare till nästa land, som i sin tur skickat dem vidare. De allra flesta flyktingarna når EU via Turkiet, där det nu finns över två miljoner flyktingar, som lever under svåra förhållanden. För att inte ännu fler ska söka sig till EU, har EU:s regeringschefer förhandlat fram ett avtal med Turkiet, som blev klart på söndagen.
Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, gav ett klart besked vid en presskonferens efter att avtalet var klart på söndagskvällen:
– Låt mig säga det tydligt att vi förväntar oss inte att någon ska vakta gränserna åt oss. Det kan och bör göras endast av européer. Men vi förväntar oss ett stort steg mot att ändra spelreglerna när det handlar om att hejda migrationsströmmen som kommer till EU via Turkiet, sade Tusk.
Men avtalet var knappt undertecknat innan Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu förklarade att man inte kan utlova någon minskning av antalet flyktingar som tar sig vidare från landet.
– Ingen kan garantera något när det gäller Syrien. Jag önskar jag kunde säga till er att antalet migranter kommer att sjunka, men vi kan inte säga det eftersom vi inte vet vad som kommer att hända i Syrien, sade Davutoglu, några minuter efter att han skrivit under avtalet, rapporterar The Telegraph.
– Men jag kan garantera att Turkiet kommer att uppfylla alla löften i den gemensamma handlingsplanen och att det kommer att bli mycket mer reguljär immigration i stället för illegal immigration, fortsatte Davutoglu.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade inför söndagens toppmöte att det var rätt av Turkiet att förvänta sig hjälp från EU.
– Turkiet har tagit emot över två miljoner flyktingar och har fått lite internationellt stöd, så Turkiet har rätt att förvänta sig att EU och dess medlemsländer hjälper de att klara av den här uppgiften, sade Merkel.
Statsminister Stefan Löfven (S) betonade efter toppmötet i Bryssel att EU har fortsatt kontroll över pengarna.
– Det här är inga pengar som går till Turkiets statskassa, utan det här ska gå till konkreta projekt som båda parter måste vara överens om. Syftet är att kunna förbättra utbildningsmöjligheterna, jobbmöjligheter, social välfärd för de flyktingar som finns i Turkiet, sade Löfven, rapporterar TT.
I utbyte mot att Turkiet ska hålla flyktingarna borta utlovar EU att frågan om visumfrihet för turkiska medborgare ska påskyndas och att förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap ska återupptas. Men president Erdogans alltmer auktoritära styre komplicerar frågan om landets möjligheter att bli EU-medlem. Förhandlingarna har länge försvårats av brister när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter, och utvecklingen i landet är oroande, samtidigt som kritiken från EU blir allt försiktigare.
I förra veckan fängslades två framträdande regimkritiska journalister i det senaste av många angrepp på yttrandefriheten. Tidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dundar och redaktör Erdem Guld greps efter att tidningen rapporterat om Turkiet säljer vapen till rebellgrupper i Syrien. I ett brev från fängelsecellen uppmanar journalisterna EU att inte kompromissa med Turkiet.
"Vi vill hoppas att er önskan att få ett slut på krisen inte kommer att stå i vägen för er känslighet när det gäller mänskliga rättigheter, pressfrihet och yttrandefrihet som grundläggande värden i västvärlden", skriver Dundar och Guld, rapporterar Reuters.
Svensk-turkiske forskaren Halil Karaveli, verksam vid Institute for Security and Development Policy i Stockholm, är mycket kritisk mot EU:s avtal med Turkiet.
– Det är en skammens dag i EU:s historia, sade Karaveli när han medverkade i SVT:s Agenda på söndagen.
Turkiet är en del av problemet, inte av lösningen, sade Karaveli, som menar att utvecklingen går i helt fel riktning i landet.
– Demokratin är definitivt slut, man kan inte ens låtsas längre.
Karaveli menade också att Turkiet använder flyktingarna som ett utpressningsvapen för att få det man vill från EU.
– Det är ingen tillfällighet att de släppt fram strömmarna av flyktingar till EU nu, sade han i Agenda-intervjun.
Statsminister Stefan Löfven sade på söndagen att demokratisering, pressfrihet, fri- och rättigheter kommer att diskuteras i medlemskapsförhandlingarna. Halil Karaveli kallade det för "önsketänkande, eller struntprat".
– Jag befarar att effekten blir att förtrycket kommer att eskalera.