Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Tunga namn i upprop mot åsiktsintolerans – kräver frihet

Flera världskända författare och en lång rad skribenter, journalister och akademiker, varnar för en eskalerande åsiktsintolerans i världen. De beskriver hur gränserna för vad som kan sägas utan hot om repressalier stadigt har blivit allt snävare.

Nyheter · Publicerad 14:29, 10 jul 2020

Bland de över 150 personer som har skrivit under ett upprop för öppen debatt, som publicerats på det anrika amerikanska magasinet Harper's sajt, finns världskända namn som den brittiska fantasyförfattaren J.K. Rowling, den indisk-brittiske romanförfattaren Salman Rushdie, och den judisk-amerikanske lingvistikprofessorn Noam Chomsky.

I sitt uppropsbrev, menar de att den senaste tidens protester mot orättvisor inte bara har lett till välbehövliga reformer utan också har intensifierat en ny slags moraliska attityder och politiskt engagemang som tenderar att försvaga våra normer för öppen debatt och åsiktstolerans, till förmån för ideologisk likriktning.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...