Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

I intervjun svor Donald Trump (t v) en ed över Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu (t h), för dennes ”fruktansvärda misstag” att gratulera Joe Biden till valsegern 2020. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Trumps uttalanden om judar upprör i USA

USA:s judar ”antingen inte gillar eller inte bryr sig om Israel”, hävdar den förra presidenten Donald Trump i en intervju som väckt uppseende i USA.

”Judar styr New York Times”, säger Trump vidare i intervjun, som spelades upp i en podcast nyligen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 jan 2022

Podcasten ”Unholy” drivs av den israeliske journalisten Yonit Levi och Jonathan Freedland, krönikör i brittiska The Guardian. En av deras gäster härom veckan var den israeliske journalisten Barak Ravid, som gett ut en bok om Donald Trump och fredsfördragen mellan Israel och flera arabländer.

Under samtalet spelade Barak Ravid upp utdrag ur den intervju med Donald Trump som han gjorde för boken i april.

– De evangelikala kristna älskar Israel mer än vad judarna i det här landet gör, säger Trump i intervjun.

– Förut hade Israel absolut makt över kongressen, och i dag tror jag det är exakt tvärtom, vilket jag tror beror på [presidenterna] Obama och Biden. Ändå får de massor av röster från judarna, vilket visar att det judiska folket i USA – och det har jag sagt länge – antingen inte gillar eller inte bryr sig om Israel.

Donald Trump nämnde sedan en av de tidningar som han under sitt presidentskap ofta anklagade för ”fake news”.

– När du ser på New York Times: New York Times hatar Israel, hatar dem, och ändå är det judar som styr New York Times, jag menar familjen Sulzberger.

Uttalandena kommenterades bland annat av den judiska medborgarrättsorganisationen Anti-Defamation League (ADL).

”Låt mig vara tydlig: Att insinuera att Israel eller judar kontrollerar kongressen eller media är antisemitiskt, helt enkelt. Tyvärr är det inte första gången [Trump] kommit med dessa kränkande påståenden”, skriver ADL:s ledare Jonathan Greenblatt på Twitter.

Andra analytiker menar att det är fel att stirra sig blind på enstaka uttalanden.

– Vad som spelar en roll är inte några tanklösa eller rentav hatiska kommentarer, utan den politik som en president för, säger Yossi Klein Halevi vid Shalom Hartman-institutet i Jerusalem till David Remnick, redaktör på The New Yorker.

– Några av de mest pro-israeliska presidenterna – Truman, Nixon – gjorde antisemitiska uttalanden ... [Trumps] administration förhandlade fram Abraham-avtalen, Israels första verkliga normaliseringsavtal med arabländerna.

Det som skapade mest rubriker i Israel var, enligt tidningen The New Yorker, att Donald Trump under intervjun svor en ed över Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu, till följd av dennes ”fruktansvärda misstag” att gratulera Joe Biden till valsegern 2020.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10