Podcasten ”Unholy” drivs av den israeliske journalisten Yonit Levi och Jonathan Freedland, krönikör i brittiska The Guardian. En av deras gäster härom veckan var den israeliske journalisten Barak Ravid, som gett ut en bok om Donald Trump och fredsfördragen mellan Israel och flera arabländer.
Under samtalet spelade Barak Ravid upp utdrag ur den intervju med Donald Trump som han gjorde för boken i april.
– De evangelikala kristna älskar Israel mer än vad judarna i det här landet gör, säger Trump i intervjun.
– Förut hade Israel absolut makt över kongressen, och i dag tror jag det är exakt tvärtom, vilket jag tror beror på [presidenterna] Obama och Biden. Ändå får de massor av röster från judarna, vilket visar att det judiska folket i USA – och det har jag sagt länge – antingen inte gillar eller inte bryr sig om Israel.
Donald Trump nämnde sedan en av de tidningar som han under sitt presidentskap ofta anklagade för ”fake news”.
– När du ser på New York Times: New York Times hatar Israel, hatar dem, och ändå är det judar som styr New York Times, jag menar familjen Sulzberger.
Uttalandena kommenterades bland annat av den judiska medborgarrättsorganisationen Anti-Defamation League (ADL).
”Låt mig vara tydlig: Att insinuera att Israel eller judar kontrollerar kongressen eller media är antisemitiskt, helt enkelt. Tyvärr är det inte första gången [Trump] kommit med dessa kränkande påståenden”, skriver ADL:s ledare Jonathan Greenblatt på Twitter.
Andra analytiker menar att det är fel att stirra sig blind på enstaka uttalanden.
– Vad som spelar en roll är inte några tanklösa eller rentav hatiska kommentarer, utan den politik som en president för, säger Yossi Klein Halevi vid Shalom Hartman-institutet i Jerusalem till David Remnick, redaktör på The New Yorker.
– Några av de mest pro-israeliska presidenterna – Truman, Nixon – gjorde antisemitiska uttalanden ... [Trumps] administration förhandlade fram Abraham-avtalen, Israels första verkliga normaliseringsavtal med arabländerna.
Det som skapade mest rubriker i Israel var, enligt tidningen The New Yorker, att Donald Trump under intervjun svor en ed över Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu, till följd av dennes ”fruktansvärda misstag” att gratulera Joe Biden till valsegern 2020.