Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Trumps fredsplan för Israel väcker oro bland bedjare

Vita husets fredsplan för ”Israel-Palestina” väntas snart vara klar. Medan somliga hoppas att den ska innebära en tvåstatslösning finns det andra som oroas över detsamma. – Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som drottning Ester, säger bibelläraren Lars Enarson och efterlyser en fasta.

Nyheter · Publicerad 11:58, 20 mar 2019

Den har kallats ”The deal of the century” (Århundradets överenskommelse) – fredsplanen för Mellanöstern vilken Trump-administrationen aviserat kommer läggas fram. Nu kommer uppgifter om att planen kommer presenteras efter det israeliska parlamentsvalet den 9 april.

I slutet av februari reste Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner runt i Mellanöstern för att, som en del i fredsplanen, förmå Israels arabiska grannar att investera tiotals miljarder dollar i de palestinska territorierna, skriver The New York Times.

Samtidigt spekuleras det i om fredsplanen kommer att innehålla en tvåstatslösning eller inte. Då Jared Kushner intervjuas av arabiska Sky News verkar han inte ge något klart svar på frågan.

– Den politiska planen, som är väldigt detaljerad, handlar om att upprätta gränser och lösa frågan om slutgiltig status, sade Kushner, enligt Abu Dhabi-tidningen The National.

Men exakt hur detta ska utformas säger han inte.

Donald Trump sade dock i höstas att han vill se en tvåstatslösning.

– Jag gillar en tvåstatslösning. Det är vad jag tror är bäst, sade Trump.

Presidenten lämnade samtidigt det hela lite öppet.

– Om israelerna och palestinierna vill ha en stat är det okej för mig. Jag är nöjd om de är nöjda, ska han ha sagt.  

Medan många, däribland den svenska regeringen, hoppas på en tvåstatslösning, finns det andra som oroas över detsamma. Inte bara judar, utan också bibeltroende kristna.

En av dem är bibelläraren Lars Enarson, bosatt i Jerusalem.

– Nationen Israel är i väldigt stor fara. Och även USA, säger han i ett videoklipp.

Han beskriver därefter att han tror att fredsplanen kommer innebära att Israel delas och en palestinsk stat bildas. Detta skulle, enligt Enarson, innebära en stor fara för Israel – som redan hotas av sina grannar – men även en fara för USA.  

– Vad ni gör mot Israel kommer Gud göra mot er. Om USA delar Israel kommer Gud splittra USA [ännu mer], säger Enarson och hänvisar till Joels tredje kapitel.

Lars Enarson uppmanar kristna att, precis som drottning Ester gjorde, be och fasta för Israels räddning.

– Vi ska be att den evangeliska kristenheten i USA agerar som drottning Ester och går inför presidenten för att säga åt honom att överge Århundradets överenskommelse och inte acceptera en palestinsk stat på Guds heliga land, säger han.

Kristna i både Sverige och USA uppmanas, av Enarson, särskilt att fasta den 20 mars – dagen före högtiden purim som firas just till minne av hur Ester räddade sitt folk.

– Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som Ester, säger han.

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...