Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Trumps fredsplan för Israel väcker oro bland bedjare

Vita husets fredsplan för ”Israel-Palestina” väntas snart vara klar. Medan somliga hoppas att den ska innebära en tvåstatslösning finns det andra som oroas över detsamma. – Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som drottning Ester, säger bibelläraren Lars Enarson och efterlyser en fasta.

Nyheter · Publicerad 11:58, 20 mar 2019

Den har kallats ”The deal of the century” (Århundradets överenskommelse) – fredsplanen för Mellanöstern vilken Trump-administrationen aviserat kommer läggas fram. Nu kommer uppgifter om att planen kommer presenteras efter det israeliska parlamentsvalet den 9 april.

I slutet av februari reste Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner runt i Mellanöstern för att, som en del i fredsplanen, förmå Israels arabiska grannar att investera tiotals miljarder dollar i de palestinska territorierna, skriver The New York Times.

Samtidigt spekuleras det i om fredsplanen kommer att innehålla en tvåstatslösning eller inte. Då Jared Kushner intervjuas av arabiska Sky News verkar han inte ge något klart svar på frågan.

– Den politiska planen, som är väldigt detaljerad, handlar om att upprätta gränser och lösa frågan om slutgiltig status, sade Kushner, enligt Abu Dhabi-tidningen The National.

Men exakt hur detta ska utformas säger han inte.

Donald Trump sade dock i höstas att han vill se en tvåstatslösning.

– Jag gillar en tvåstatslösning. Det är vad jag tror är bäst, sade Trump.

Presidenten lämnade samtidigt det hela lite öppet.

– Om israelerna och palestinierna vill ha en stat är det okej för mig. Jag är nöjd om de är nöjda, ska han ha sagt.  

Medan många, däribland den svenska regeringen, hoppas på en tvåstatslösning, finns det andra som oroas över detsamma. Inte bara judar, utan också bibeltroende kristna.

En av dem är bibelläraren Lars Enarson, bosatt i Jerusalem.

– Nationen Israel är i väldigt stor fara. Och även USA, säger han i ett videoklipp.

Han beskriver därefter att han tror att fredsplanen kommer innebära att Israel delas och en palestinsk stat bildas. Detta skulle, enligt Enarson, innebära en stor fara för Israel – som redan hotas av sina grannar – men även en fara för USA.  

– Vad ni gör mot Israel kommer Gud göra mot er. Om USA delar Israel kommer Gud splittra USA [ännu mer], säger Enarson och hänvisar till Joels tredje kapitel.

Lars Enarson uppmanar kristna att, precis som drottning Ester gjorde, be och fasta för Israels räddning.

– Vi ska be att den evangeliska kristenheten i USA agerar som drottning Ester och går inför presidenten för att säga åt honom att överge Århundradets överenskommelse och inte acceptera en palestinsk stat på Guds heliga land, säger han.

Kristna i både Sverige och USA uppmanas, av Enarson, särskilt att fasta den 20 mars – dagen före högtiden purim som firas just till minne av hur Ester räddade sitt folk.

– Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som Ester, säger han.

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...