Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Trumps fredsplan för Israel väcker oro bland bedjare

Vita husets fredsplan för ”Israel-Palestina” väntas snart vara klar. Medan somliga hoppas att den ska innebära en tvåstatslösning finns det andra som oroas över detsamma. – Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som drottning Ester, säger bibelläraren Lars Enarson och efterlyser en fasta.

Nyheter · Publicerad 11:58, 20 mar 2019

Den har kallats ”The deal of the century” (Århundradets överenskommelse) – fredsplanen för Mellanöstern vilken Trump-administrationen aviserat kommer läggas fram. Nu kommer uppgifter om att planen kommer presenteras efter det israeliska parlamentsvalet den 9 april.

I slutet av februari reste Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner runt i Mellanöstern för att, som en del i fredsplanen, förmå Israels arabiska grannar att investera tiotals miljarder dollar i de palestinska territorierna, skriver The New York Times.

Samtidigt spekuleras det i om fredsplanen kommer att innehålla en tvåstatslösning eller inte. Då Jared Kushner intervjuas av arabiska Sky News verkar han inte ge något klart svar på frågan.

– Den politiska planen, som är väldigt detaljerad, handlar om att upprätta gränser och lösa frågan om slutgiltig status, sade Kushner, enligt Abu Dhabi-tidningen The National.

Men exakt hur detta ska utformas säger han inte.

Donald Trump sade dock i höstas att han vill se en tvåstatslösning.

– Jag gillar en tvåstatslösning. Det är vad jag tror är bäst, sade Trump.

Presidenten lämnade samtidigt det hela lite öppet.

– Om israelerna och palestinierna vill ha en stat är det okej för mig. Jag är nöjd om de är nöjda, ska han ha sagt.  

Medan många, däribland den svenska regeringen, hoppas på en tvåstatslösning, finns det andra som oroas över detsamma. Inte bara judar, utan också bibeltroende kristna.

En av dem är bibelläraren Lars Enarson, bosatt i Jerusalem.

– Nationen Israel är i väldigt stor fara. Och även USA, säger han i ett videoklipp.

Han beskriver därefter att han tror att fredsplanen kommer innebära att Israel delas och en palestinsk stat bildas. Detta skulle, enligt Enarson, innebära en stor fara för Israel – som redan hotas av sina grannar – men även en fara för USA.  

– Vad ni gör mot Israel kommer Gud göra mot er. Om USA delar Israel kommer Gud splittra USA [ännu mer], säger Enarson och hänvisar till Joels tredje kapitel.

Lars Enarson uppmanar kristna att, precis som drottning Ester gjorde, be och fasta för Israels räddning.

– Vi ska be att den evangeliska kristenheten i USA agerar som drottning Ester och går inför presidenten för att säga åt honom att överge Århundradets överenskommelse och inte acceptera en palestinsk stat på Guds heliga land, säger han.

Kristna i både Sverige och USA uppmanas, av Enarson, särskilt att fasta den 20 mars – dagen före högtiden purim som firas just till minne av hur Ester räddade sitt folk.

– Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som Ester, säger han.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...