Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Trumps fredsplan för Israel väcker oro bland bedjare

Vita husets fredsplan för ”Israel-Palestina” väntas snart vara klar. Medan somliga hoppas att den ska innebära en tvåstatslösning finns det andra som oroas över detsamma. – Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som drottning Ester, säger bibelläraren Lars Enarson och efterlyser en fasta.

Nyheter · Publicerad 11:58, 20 mar 2019

Den har kallats ”The deal of the century” (Århundradets överenskommelse) – fredsplanen för Mellanöstern vilken Trump-administrationen aviserat kommer läggas fram. Nu kommer uppgifter om att planen kommer presenteras efter det israeliska parlamentsvalet den 9 april.

I slutet av februari reste Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner runt i Mellanöstern för att, som en del i fredsplanen, förmå Israels arabiska grannar att investera tiotals miljarder dollar i de palestinska territorierna, skriver The New York Times.

Samtidigt spekuleras det i om fredsplanen kommer att innehålla en tvåstatslösning eller inte. Då Jared Kushner intervjuas av arabiska Sky News verkar han inte ge något klart svar på frågan.

– Den politiska planen, som är väldigt detaljerad, handlar om att upprätta gränser och lösa frågan om slutgiltig status, sade Kushner, enligt Abu Dhabi-tidningen The National.

Men exakt hur detta ska utformas säger han inte.

Donald Trump sade dock i höstas att han vill se en tvåstatslösning.

– Jag gillar en tvåstatslösning. Det är vad jag tror är bäst, sade Trump.

Presidenten lämnade samtidigt det hela lite öppet.

– Om israelerna och palestinierna vill ha en stat är det okej för mig. Jag är nöjd om de är nöjda, ska han ha sagt.  

Medan många, däribland den svenska regeringen, hoppas på en tvåstatslösning, finns det andra som oroas över detsamma. Inte bara judar, utan också bibeltroende kristna.

En av dem är bibelläraren Lars Enarson, bosatt i Jerusalem.

– Nationen Israel är i väldigt stor fara. Och även USA, säger han i ett videoklipp.

Han beskriver därefter att han tror att fredsplanen kommer innebära att Israel delas och en palestinsk stat bildas. Detta skulle, enligt Enarson, innebära en stor fara för Israel – som redan hotas av sina grannar – men även en fara för USA.  

– Vad ni gör mot Israel kommer Gud göra mot er. Om USA delar Israel kommer Gud splittra USA [ännu mer], säger Enarson och hänvisar till Joels tredje kapitel.

Lars Enarson uppmanar kristna att, precis som drottning Ester gjorde, be och fasta för Israels räddning.

– Vi ska be att den evangeliska kristenheten i USA agerar som drottning Ester och går inför presidenten för att säga åt honom att överge Århundradets överenskommelse och inte acceptera en palestinsk stat på Guds heliga land, säger han.

Kristna i både Sverige och USA uppmanas, av Enarson, särskilt att fasta den 20 mars – dagen före högtiden purim som firas just till minne av hur Ester räddade sitt folk.

– Det enda hoppet just nu är att de evangeliskt kristna i USA agerar som Ester, säger han.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen. Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra onsdag 12/8 00:00

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra