Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Trump tog historiskt beslut om Jerusalem

Det tog 22 år efter kongressens beslut. Men i onsdags, gjorde USA:s president Donald Trump slag i saken och beslöt att flytta landets ambassad till Jerusalem. Länder som Tjeckien, Filippinerna och Ungern uppges nu planera att följa efter.

Nyheter · Publicerad 17:37, 7 dec 2017

"Jag har beslutat att det är dags för USA att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Detta erkännande av verkligheten skulle kommit långt tidigare, och är både i USA:s bästa intresse och i bästa intresse för fredssträvandena mellan Israel och palestinierna".

Med de orden bekräftade Donald Trump det som varit i luften sedan en dryg vecka, och blev den president som uppfyllde vad som varit ett vallöfte från alla amerikanska presidenter sedan 1995.

I sitt tal tog Donald Trump inte upp de palestinska anspråken på östra Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat. Men han sa att "de särskilda gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem är föremål för förhandling mellan parterna om slutgiltig status" och betonade att USA inte tar ställning till någon form av gränsdragningar.

"Framför allt handlar vårt största hopp om fred, inklusive genom en tvåstatslösning, om båda sidor kommer överens om det", sa han, och tillade att Jersusalem måste förbli "en plats där judar ber vid Västra muren, där kristna går korsvägen, och där muslimer tillber vid Al-Aqsamosken".

Glädjen var stor i Israel, där premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade att ett antal andra länder också hört av sig med planer på att flytta ambassader – de länder som nämns av Times of Israel media är Tjeckien, Filippinerna och på sikt även Ungern.

“God morgon och välkommen till Jerusalem, huvudstad i den judiska staten Israel", sa Benjamin Netanyahu när han på torsdagen öppnade en konferens i Jerusalem, skriver tidningen.

– Om ni inte var medvetna om det förrän i går, så är ni det nu. Vi har vetat om det i 3 000 år.

Rysslands chefsrabbin Berl Lazar säger i ett uttalande att Donald Trumps besked "återupprättar rättvisan", och att erkännandet inte behöver leda till våldshandingar, bara omvärlden avstår från att piska upp hysteri, skriver Sputnik International.

Många länder reagerade emellertid med bestörtning, och med oro för att den känsliga balansen i Mellanöstern nu ska förstöras.

– President Trumps beslut riskerar att sända oss tillbaka till ännu mörkare tider än de vi redan lever i, sa EU:s utrikeschef Federica Mogherini på torsdagen, enligt TT.

– Den enda realistiska lösningen bygger på två stater, med Jerusalem som huvudstad för båda, betonar Mogherini.

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte om Jerusalem på fredag, efter begäran av bland annat Sverige.

Hamas-chefen Ismail Haniya manar palestinierna till en ny intifada "mot den sionistiska fienden", enligt TT.

USA:s nära allierade Saudiarabien och Turkiet finns bland de mest kritiska rösterna till Trumps utspel.

– Politiska ledare finns inte för att skapa oreda, utan att ordna fred, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enligt nyhetsbyråer.

Jag har beslutat att det är dags för USA att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Jerusalem

I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel — var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags.

Källa: TT

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37